Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Hitlerove prejavy z rokov 1939-1942 vydali v preklade

Nemecký diktátor Adolf Hitler Foto: TASR/AP

Knižné vydanie v náklade 10.000 kusov vydal Pavel Kamas v brnianskom vydavateľstve Guidemedia etc.

Praha 6. decembra (TASR) - Viac ako 600 strán má knižné vydanie výberu prejavov niekdajšieho vodcu Tretej ríše Adolfa Hitlera, ktoré v náklade 10.000 kusov vydal vydavateľ a prekladateľ Pavel Kamas v brnianskom vydavateľstve Guidemedia etc. Informovali o tom české médiá.

Iniciátor projektu tvrdí, že jeho cieľom je poskytnúť záujemcom doteraz prakticky nedostupné texty, aby si o nich mohli slobodne vytvoriť vlastné názory. Experti však tvrdia, že Hitlerove prejavy boli prostriedkom jeho propagandy a bez sprievodného komentáru môžu pôsobiť zavádzajúco.

Pavel Kamas sa domnieva, že Hitlerove idey, ciele i činy boli už predmetom skúmania značného množstva uznávaných historikov, preto analýzu alebo kritickú interpretáciu jeho prejavov z rokov 1939-1942 si kniha, ktorú možno získať iba cez internet, za cieľ nekladie.

Novou publikáciou sa zatiaľ české orgány činné v trestnom konaní nezaoberajú.

V roku 2000 však už za vydanie nekomentovaného prekladu Hitlerovho diela Mein Kampf padol v ČR podmienečný trest väzenia vydavateľovi, ktorý neskôr najvyšší súd zrušil. Pred dvoma rokmi nariadila česká justícia istej firme na základe protestu držiteľa autorských práv, ktorým je nemecká spolková krajina Bavorsko, stiahnuť z trhu všetky diela Adolfa Hitlera.