Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Maturita z matematiky bola ťažká, Česi po kritike upravili výsledky

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Maturitkritizoval aj vyštudovaný matematik, riaditeľ elitného pražského gymnázia Václav Klaus ml. Príklady vyrátal za hodinu a 57 minút. Do skončenia limitu mu zostali iba tri minúty.

Praha 14. mája (TASR) - České ministerstvo školstva upravilo hodnotenie ťažšieho stupňa maturitných písomných prác z matematiky po tom, ako v nich pôvodne prepadlo 16,8 percenta študentov, zväčša premiantov, ktorí si tento stupeň skúšky vybrali dobrovoľne.

Minister školstva Petr Fiala sa maturantom ospravedlnil, informoval dnes Radiožurnál Českého rozhlasu.

Ministerstvo reagovalo na kritiku gymnazistov, riaditeľov škôl i Jednoty českých matematikov, že štátna maturita z matematiky bola príliš ťažká a časovo náročná.

Šéf centra pre prípravu maturít CERMAT Pavel Zelený neprimeranú časovú náročnosť príkladov pripustil. A sľúbil, že úrad výsledky maturity upraví. Po úprave nezložilo vyšší stupeň maturity z matematiky iba 2,8 percenta študentov, čo je podľa neho porovnateľné s minuloročnými výsledkami. Jednotku má po úprave 11,2 percenta študentov, uviedol Radiožurnál.

Ku kritikom maturity sa minulý týždeň pripojil aj vyštudovaný matematik, riaditeľ elitného pražského gymnázia PORG Václav Klaus mladší. Vyhlásil, že všetkých 23 príkladov stihol vyrátať za hodinu a 57 minút. Do skončenia časového limitu mu zostali iba tri minúty.

Učitelia zadaniu vytýkali aj to, že sa začínalo ťažšími príkladmi a študentov mohlo vystresovať, že po 15 minútach nemali zrátané takmer nič a pred sebou mali 23 príkladov.

"Test bol tento rok pripravený v štýle na jednotku pánboh, na dvojku autor otázok, na trojku pán riaditeľ a na štvorku tí najlepší študenti," citovala MfD Klausa mladšieho.