Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Oslavy 17.novembra v Prahe extrémisti nepokazili, zabránila im polícia

Na snímke z 21. novembra 1989 Václavské námestie v Prahe zaplnené 200-tisícovým davom demonštrantov. Foto: TASR/AP

Zmeny vo vtedajšom Československu medzi 17. novembrom a koncom decembra 1989 viedli k pádu komunistického režimu a premene politického zriadenia na demokratické princípy.

Praha 17. novembra (TASR) - Obyvatelia Českej republiky si dnes pripomínajú výročie udalostí spojených so 17. novembrom 1989. Spomienkové akcie sa konajú v Prahe na Národnej triede a pri internáte Hlávkova kolej, kde vystúpil s prejavom premiér v demisii Jiří Rusnok. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

Predseda vlády pripomenul historické udalosti s tým, že išlo o odvahu postaviť sa proti neslobode. "Zrútilo sa bipolárne rozdelenie sveta a nastal čas na budovanie nového bezpečnostného a hospodárskeho poriadku," podotkol Rusnok na margo roku 1989.

Na snímke z 21. novembra 1989 demonštrácia pred Sochou sv. Václava na Václavskom námestí v Prahe.
Foto: TASR/AP
"Je našou povinnosťou odovzdávať ďalej posolstvo tým generáciám, ktoré sa už narodili v slobode a tvrdými skúškami neprešli. Jedine tak si môžeme zachovať slobodu," doplnil český premiér, citovaný internetovým vydaním denníka Mladá fronta DNES.

Česko a Slovensko si dnes pripomínajú začiatok tzv. nežnej revolúcie, v českých krajinách nazývanej sametová (zamatová).

Zmeny vo vtedajšom Československu medzi 17. novembrom a koncom decembra 1989 viedli k pádu komunistického režimu a premene politického zriadenia na demokratické princípy.

K urýchleniu zmien prispel tiež rozpad bývalého Východného bloku a narastajúca nespokojnosť obyvateľstva s ekonomickou a politickou situáciou v krajine.


Prezident ČR Miloš Zeman, ktorý sa zotavuje na zámku v Lánoch z úrazu, pri ktorom si zranil koleno, chýbal dnes v Prahe na spomienkových podujatiach pri príležitosti udalostí zo 17. novembra 1939 i 17. novembra 1989.

Veniec k pamätnej tabuli Jana Opletala preto za neho položil riaditeľ hradného protokolu Jindřich Forejt, kvetinu so stuhou hlavy štátu k pamätníku novembrových udalostí spred 24 rokov vedúci Kancelárie prezidenta republiky Vratislav Mynář a pamiatku obetí si v ruzynských kasárňach uctí riaditeľka Odboru spisovej a archívnej služby prezidentskej kancelárie Libuše Benešová.

S odvolaním sa na hovorkyňu hlavy štátu Hanu Burianovú o tom informovala spravodajská televízia ČT24.

Zemanov predchodca na Pražskom hrade Václav Klaus prišiel k pamätníku na Národnej tŕíde v Prahe dnes s kvetinami v spoločnosti svojich dvoch synov a expremiéra Petra Nečasa.

Obaja politici čelili pri tom verbálnym útokom skupinky niekoľkých nespokojných, frustrovaných občanov, postávajúcich v okolí.

Jeden z nich vulgárnymi slovami napadol bývalého predsedu vlády ČR, ktorý však na kritiku nereagoval, ďalší zasa pokrikovali na exprezidenta, že je komunistický prognostik, narážajúc tak na jeho niekdajšie pôsobenie v Prognostickom ústave Československej akadémie vied. Václav Klaus sa síce chvíľu pokúšal kritikom oponovať, neskôr však skonštatoval, že sú to pre neho známe tváre, ktoré neustále chodia na jeho akcie, chorí ľudia, s ktorými nemá zmysel vôbec hovoriť, vyplýva z informácií internetového serveru Lidovky.cz.

Na Národnú třídu zamierili dnes aj líder Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) Bohuslav Sobotka, podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek, či bývalý pražský primátor Pavel Bém.

Polícia v centre Prahy zabránila zrážkam s extrémistami

Pražská polícia podnikla preventívne kroky, aby zabránila možnému stretu odporcov pravicového extrémizmu, ktorí sa zhromaždili na Jungmannovom námestí a medzi ktorými boli aj senátor ČSSD Jiří Dienstbier či líder českých pirátov Ivan Bartoš s účastníkmi avizovaného popoludňajšieho pochodu stúpencov neonacizmu ulicami Prahy.

Odporcovia pravicových extrémistov zablokovali dnes v centre Prahy dočasne trasu ich pochodu ulicami českej metropoly. Polícia sprievod odklonila, zrážkam oboch táborov sa podarilo zabrániť, vyplýva z informácií internetového serveru iDNES.cz.

Na mieste boli policajní ťažkoodenci so psami, antikonfliktný tím, ale aj kriminalisti, príslušníci dopravnej a poriadkovej polície.

Kritici zneužitia dnešného významného dňa neonacistami skandovali heslá ako Fašisti do práce, Nedaj náckom žiadnu šancu a Ulice sú naše. Nechýbali transparenty so sloganmi Náckom 17. november nepatrí a Antikomunizmus je strach a bezmocnosť, ktoré naznačovali, že medzi prítomnými sú aj účastníci predpoludňajšieho stretnutia Komunistického zväzu mládeže v okolí internátu Hlávkova kolej.

Akciu proti stúpencom ultrapravicových ideí zvolala iniciatíva Nie rasizmu, ktorá na svojej webovej stránke konštatovala: "Nechceme sa fašizmu naďalej iba prizerať. Nebudeme skláňať oči pred tými, čo pod sociálnou spravodlivosťou myslia nadvládu. Mlčali sme priveľmi dlho. Ukážme, že fašizmus nemal, nemá a nebude mať v českej spoločnosti miesto".

Na zhromaždení pravicových radikálov, na ktorej nechýbalo logo Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS), sa v dolnej časti Václavského námestia objavil aj transparent s heslom Identita, mládež, revolta či vlajky s českým levom. S prejavom vystúpil líder DSSS Tomáš Vandas, ktorý za rozkrádanie národného majetku podrobil kritike všetky ponovembrové vlády krajiny. Robotnícka mládež na svojom webe už vopred apelovala na občanov, aby sa postavili režimu, ktorý "ide proti vlastnému národu".

Úplne v inom duchu si pripomenuli dnes 17. november 1989 ľudia, ktorí sa zapojili do zbierkového dňa k projektu Europeana v Národnom múzeu v Prahe. Organizátori vyzvali verejnosť, aby svojimi osobnými spomienkami a predmetmi prispela k príprave expozície pri príležitosti budúcoročného 25. výročia nežnej revolúcie. Medzi najčastejšie predkladané predmety patrili dnes dobová tlač, fotografie a letáky.

Ešte lepšia nálada panovala medzi účastníkmi satirického karnevalového sprievodu ulicami Prahy, ktorý zorganizovali občianske zoskupenia z iniciatívy Fór_um. Nechýbal v ňom ani muž s maskou prezidenta Miloša Zemana sediaci na invalidnom vozíku narážajúc na zdravotný stav hlavy štátu, ktorá dnes chýbala na spomienkových akciách.