Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prekrúcanie okupácie z roku 1968 nahnevalo i Zemana

Na archívnej snímke je muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom, Bratislava, 1968. Foto: TASR / Vlastimír Andor

Český prezident Zeman podľa zdroja z Pražského hradu využije súčasnú návštevu Ruska na to, aby sa proti článku na ruskom webe ohradil.

Praha/Moskva 22. novembra (TASR) - Článok televízneho kanála Zvezda, na základe ktorého by Československo malo byť vďačné za inváziu vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968, vyvolal medzi českými politikmi rozruch. Rozhnevaný je aj prezident Miloš Zeman, ktorý je na oficiálnej návšteve Ruska. Proti článku sa dôrazne ohradil na podnikateľskom fóre, píše spravodajský server televízie Nova.

"Zemana rozhorčil článok o invázii v 1968 na ruskom webe, chce sa ohradiť," reagoval na článok ruského publicistu prezidentský hovorca Jiří Ovčáček na svojom Twitteri.

Neskôr informoval, že prezident vyzve ruského premiéra Dmitrija Medvedeva, aby sa od článku dištancoval. "Toto vyhlásenie je urážkou nášho národa," vyjadril sa prezident na česko-ruskom podnikateľskom fóre v Moskve. Zeman článok považuje za zámernú provokáciu.

"Dostal som správy z Českej republiky, že niektorí politici ma nabádajú, aby som návštevu Ruskej federácie prerušil a odišiel domov. Ja som to, samozrejme, odmietol, pretože jeden novinársky blázon by nemal narušiť našu spoluprácu. Očakávam však od ruských činiteľov, že sa k tomu postavia čelom a túto provokáciu rozhodne odmietnu," zaznelo z úst Zemana na politickom fóre.

"Podľa Zemana je článok na webe Zvezdy dielom šialenca s vylízaným mozgom," zverejnil Ovčáček na Twitteri.

Prezident Miloš Zeman v utorok začal návštevu Ruska stretnutím s prezidentom Vladimirom Putinom v Soči. O kritizovanom článku, ktorý vyšiel práve počas prezidentskej návštevy, sa dozvedel po prílete do Moskvy.

Portál televízie Zvezda v utorok zverejnil, že Česká republika by mala byť vďačná za vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968, vďaka čomu bolo Západu znemožnené vykonať štátny prevrat. Podľa portálu Československo zažilo vďaka Varšavskej zmluve 20 rokov mieru a harmónie.

Už na tlačovej konferencii po stretnutí oboch prezidentov Zeman varoval pred prekrúcaním dejín, ku ktorému sa podľa neho niektorí ľudia uchyľujú. "Sú to len úbožiaci," povedal český prezident. "Podmienkou na zlepšenie vzťahov medzi ČR a Ruskom je, aby ruské médiá spojené s vládnymi inštitúciami nezverejňovali stanoviská, ktoré sú hrubým prekrútením a dezinterpretáciou udalostí roku 1968 v ČSSR. Nechceme počúvať (čítať), že sme v roku 1968 čelili puču organizovanému Západom," reagoval podľa TV Nova český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.

Článok na webovej stránke ruskej armádnej televízie Zvezda, podľa ktorého by Československo malo byť vďačné Sovietskemu zväzu (ZSSR) za inváziu vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968, rozhneval aj českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý je v súčasnosti na návšteve Ruska. Uviedol to člen jeho delegácie. Materiál vyvolal v utorok rozruch aj medzi českými politikmi. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek vyzval prezidenta Zemana, aby na rokovaniach v Rusku rozprával aj o prekrútených informáciách o auguste 1968. Zaorálek sa už na Twitteri ohradil proti materiálu na ruskom webe a svoju reakciu označil za oficiálne stanovisko, pričom o záležitosti informoval aj delegáciu prezidenta.

Hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček v reakcii na Zaorálkovu výzvu uviedol, že podľa skorších Zemanových výrokov bola okupácia Československa v roku 1968 zločin a tento prezidentov názor je nemenný.

Pod Zaorálkovým stanoviskom na Twitteri sa rozvinula diskusia užívateľov. Tí ministra vyzývali, aby predvolal ruského veľvyslanca v ČR. Zaorálek odpovedal, že ruský ambasádor je v Rusku so Zemanom.

Dôrazne proti článku protestoval český minister obrany Martin Stropnický. Výroky na ruskom webe označil za "hrubo lživé".

Podľa reakcií ďalších českých politikov je článok ponížením Česka a treba sa proti nemu ohradiť. "Každý slušný človek by sa po tom zobral a odišiel preč, to platí aj pre tých 120 podnikateľov (sprevádzajúcich Zemana)," napísal na Twitteri prvý podpredseda strany TOP 09 Marek Ženíšek, ktorého citoval portál Novinky.cz.

Predseda hnutia STAN Petr Gazdík označil článok za hlúpy propagandistický materiál, ktorý ukazuje, aké dôležité je byť súčasťou európskych demokratických štátov.