Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ruzyňské letisko už nesie názov Letisko Václava Havla Praha

Pohľad na terminál 1 s novým nápisom Letisko Václava Havla Praha na medzinárodnom letisku 5. októbra 2012 v Prahe. Foto: TASR/EPA

Myšlienka režiséra a producenta slovenského pôvodu, pôsobiaceho v českom hlavnom meste, Fera Feniča sa tak stala realitou.

Praha 5. októbra (TASR) - Ruzyňské letisko v českej metropole, najvyťaženejšie v stredoeurópskom priestore, nesie od dnešného dňa oficiálne názov Letisko Václava Havla Praha.

Myšlienku režiséra a producenta slovenského pôvodu, pôsobiaceho v českom hlavnom meste, Fera Feniča, ktorú podporilo množstvo ďalších osobností z ČR i spoza jej hraníc, celkove však desiatky tisícok občanov, sa podarilo dotiahnuť do praxe po tri štvrte roku.

Slávnostný ceremoniál, ktorý moderoval Marek Eben a na ktorom sa zúčastnilo asi 600 pozvaných hostí, sa uskutočnil dnes, v deň nedožitých 76. narodenín bývalého československého a českého prezidenta. Nechýbali na ňom ani významní predstavitelia politického a spoločenského života, vrátane ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga i šéfa rezortu financií Miroslava Kalouska, ale ani arcibiskup pražský kardinál Dominik Duka či primátor Prahy Bohuslav Sobota.


Súhlas dala aj Dagmar Havlová


Bývalá prvá dáma ČR Dagmar Havlová dala súhlas na premenovanie medzinárodného letiska Praha-Ruzyně ešte v januári, vláda návrh z dielne ministerstva dopravy schválila v marci 2012. Vdova po Václavovi Havlovi dnes konštatovala, že práve letisko je vhodným miestom na pripomenutie jej manžela, pretože ide o križovatku - križovatku voľných myšlienok.



Zmena sa neprejaví iba v označení letiska, príletových a odletových hál, informačných hláseniach, ale v jeho priestoroch sa ráta aj s poctou Václavovi Havlovi. Na letisku umiestnia napríklad ilustráciu výtvarného umelca Petra Sísa Poslední audiencie, ktorú vytvoril pre špeciálne vydanie Hospodářskych novin pri príležitosti Havlovho úmrtia, v priechode medzi terminálmi 1 a 2 pribudne umelecký objekt - dielo Bořka Šípka, ktorý by mal evokovať divadlo, z balkónikov tu návštevníci budú môcť sledovať úryvky z Havlových divadelných hier.

Vlani na pražskom letisku vybavili takmer 11,8 milióna cestujúcich, čo bolo o dve percentá viac ako v roku 2010.