Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V ČR bola tohtoročná jeseň najteplejšou od roku 1775

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Druhou najteplejšou jeseňou bola tá v roku 2006 s priemernou sezónnou teplotou 13,2 stupňa Celzia. Naopak, najchladnejšiu jeseň v Klementine namerali v roku 1786 s priemernou teplotou 5,8 stupňa.

Praha 5. decembra (TASR) - Tohtoročná jeseň bola najteplejšou v histórii meraní na meteorologickej stanici Klementinum v Prahe, ktorá funguje od roku 1775. V utorok to uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), informuje spravodajkyňa TASR.

"Tohtoročná jeseň sa so svojou priemernou teplotou umiestnila na prvom mieste z 249 doterajších jesení od roku 1775, išlo teda o najteplejšiu jeseň v Klementine od začiatku dostupných meraní," uviedol ČHMÚ. Priemerná teplota dosiahla 13,6 stupňa Celzia. Od normálu rokov 1991 – 2020 bola vyššia o 2,6 stupňa a od dlhodobého priemeru rokov 1775 – 2014 o 3,8 stupňa.

Druhou najteplejšou jeseňou bola tá v roku 2006 s priemernou sezónnou teplotou 13,2 stupňa Celzia. Naopak, najchladnejšiu jeseň v Klementine namerali v roku 1786 s priemernou teplotou 5,8 stupňa.

Na rekordne teplej tohtoročnej jeseni sa podpísali najmä mesiace september a október, počas ktorých stanica namerala rekordne vysoké teploty. November už podľa dát ČHMÚ patril v Klementine k teplotne normálnym. Priemerná mesačná teplota 7,1 stupňa bola od normálu posledných troch desaťročí vyššia o jeden stupeň. Najteplejší november na stanici zaznamenali v roku 2015.

Praha-Klementinum je najdlhšie súvisle merajúcou meteorologickou stanicou na území ČR a podľa niektorých zdrojov aj v strednej Európe. Hoci jej umiestnenie na budove v centre mesta nespĺňa aktuálne predpisy, podľa ČHMÚ predstavuje pre modernú vedu ojedinelý a cenný zdroj informácií o stave počasia a podnebia v novodobej histórii.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)