Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zmeny v českom vládnom kabinete sú jasnejšie

Novým ministrom dopravy sa zrejme stane Zbyněk Stanjura (ODS), líderka LIDEM Karolína Peake prevdepodobne prevezme rezort obrany a legislatívnu radu vlády povedie Petr Mlsna.

Praha 11. decembra (TASR) - Personálne zmeny v českom vládnom kabinete dostali dnes konkrétnejšiu podobu. Nástupcom odchádzajúceho ministra dopravy Pavla Dobeša (LIDEM) sa zrejme stane doterajší šéf poslaneckej frakcie Občianskej demokratickej strany (ODS) Zbyněk Stanjura, líderka LIDEM Karolína Peake zrejme v súlade s doterajšími úvahami prevezme po Alexandrovi Vondrovi (ODS) rezort obrany a ministrom bez kresla, ktorý povedie legislatívnu radu vlády, sa stane Petr Mlsna, doterajší námestník Karolíny Peake vo funkcii vicepremiérky.

Informácie, ktoré priniesla spravodajská televízia ČT24, naznačujú, že sa špekulácie o výmene rezortov dopravy a obrany medzi LIDEM a ODS zrejme naplnia aj v praxi.

Keďže výhrady voči kandidátke na post ministerky obrany deklarovala nielen koaličná TOP 09, ktorá kritizuje aj výmenu rezortov vôbec, ale aj prezident ČR Václav Klaus, vymenovanie Peakovej do čela rezortu zostáva otázne.

Horúcim adeptom na prevzatie vedenia poslaneckého klubu ODS po Stanjurovi je jeho dlhoročný člen Marek Benda.