Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrel dlhoročný spravodajca Československého rozhlasu J. Petránek

Improvizované rozhlasové štúdio v auguste 1968. - archívny záber Foto: TASR/Karol Demuth

Do rozhlasových služieb nastúpil v roku 1951, aby sa neskôr stal zahraničným spravodajcom okrem iného v Číne, Indii alebo bývalom Sovietskom zväze, musel však rozhlas v období normalizácie opustiť.

Praha 11. novembra (TASR) - O sobotňajšom úmrtí Jána Petránka, jedného z aktívnych účastníkov vysielania Československého rozhlasu z ostreľovanej budovy jej sídla v Prahe v auguste 1968, informovali v nedeľu české elektronické médiá. Dlhoročný rozhlasový redaktor a zahraničný spravodajca, neskôr disident a opäť novinár zomrel v sobotu večer po zlyhaní srdcovej činnosti vo veku 86 rokov.

Rodák z Prahy, ktorý do rozhlasových služieb nastúpil ešte v roku 1951, aby sa neskôr stal zahraničným spravodajcom okrem iného v Číne, Indii alebo bývalom Sovietskom zväze, musel však rozhlas v období normalizácie opustiť. Nesmel pôsobiť ako novinár a po tom, čo sa stal jedným zo signatárov Charty 77 sa musel živiť manuálnou prácou kuriča.

Autor viacerých knižných publikácií, prekladateľ a príležitostný textár bol prispievateľom Lidových novín už v období ich samizdatového vydávania a po spoločenských zmenách v krajine sa stal ich redaktorom. Neskôr sa vrátil aj do rozhlasu, kde pôsobil ako komentátor. Jeho služby využívala aj verejnoprávna Česká televízia.

Laureátovi Ceny Ferdinanda Peroutku (2011) a Ceny Karla Havlíčka Borovského (2013) udelil prezident ČR Miloš Zeman pred troma rokmi medailu Za zásluhy o štát.