Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

ČSSD chce po voľbách do Senátu spustiť frontálny útok na vládu

Pohľad na hlavné mesto Českej republiky - Prahu Foto: Lucia Rusnáková/TASR

Premiér a predseda ODS Petr Nečas označil výsledok volieb do Senátu za neúspech, keďže ODS obhájila len štyri mandáty, pričom úspechom by bolo získanie najmenej siedmich senátorských kresiel.

Praha 21. októbra (TASR) - Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka po víťazstve jeho strany v sobotňajšom druhom kole volieb do Senátu, hornej komory Parlamentu ČR, uviedol, že "ľudia dali najavo, že si želajú sociálnodemokratickú politiku".

V rozhovore pre internetový denník iDNES.cz ďalej vyhlásil, že "je to zosilnenie tlaku na vládu ODS a TOP 09, aby pristúpili na predčasné voľby" do Poslaneckej snemovne.

ČSSD chce teraz podľa Sobotkových slov spustiť frontálny útok na vládu premiéra Petra Nečasa (ODS). Sobotka upresnil, že sa tak stane hneď na začiatku októbrovej schôdze Poslaneckej snemovne.

"Chceme otvoriť celý rad problémov, ktoré súčasná koalícia nie je schopná riešiť. Ak prehrá niektorý z kľúčových zákonov, potom ODS i TOP 09 budú súhlasiť s tým, aby boli nové voľby," uviedol Sobotka v rozhovore pre iDNES.cz.

Premiér a predseda ODS Petr Nečas označil výsledok volieb do Senátu za neúspech, keďže ODS obhájila len štyri mandáty, pričom úspechom by bolo získanie najmenej siedmich senátorských kresiel.

"Toto rozhodnutie voličov musíme prijať s pokorou, veľmi dôkladne ho analyzovať, zamyslieť sa nad jeho príčinami a urobiť všetko pre to, aby sa to odrazilo v lepších výsledkoch ďalších volieb," doplnil Petr Nečas pre iDNES.cz.

Podľa jeho názoru zodpovednosť za neúspech nenesie vedenie ODS, problém je podľa neho komplexnejší, preto on sám nemieni odstúpiť z predsedníckeho postu - naopak, chce funkciu obhájiť na najbližšom kongrese ODS.

Prvá podpredsedníčka ODS Miroslava Němcová v rozhovore pre iDNES.cz naznačila, že zodpovednosť za neúspech ODS vo voľbách do Senátu nesú aj rebelujúci poslanci, hádky v strane, neistota voličov ohľadom zotrvania vlády pri moci.

Němcová však v rozhovore vyjadrila úľavu nad tým, že komunisti získali v Senáte len jedno kreslo. Podľa jej slov sa ukázalo, že komunisti nie sú tou silou, ktorú si voliči želajú.

Politička sa domnieva, že spoluprácou s komunistami si socialisti ublížili, lebo vďaka tomu neobhájili vo voľbách toľko mandátov, koľko mohli - podľa Němcovej stratili desať kresiel. "Vytiahli ich zo zádveria do salónu a sami na to doplatili," skonštatovala v rozhovore pre iDNES.cz.