Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

RAKÚSKO: Unesených cudzincov v Líbyi teroristi z IS zrejme zavraždili

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ako dnes informoval hovorca rakúskeho ministerstva zahraničných vecí Thomas Schnöll, jestvujú indície, na základe ktorých treba rátať s najhorším.

Viedeň 19. septembra (TASR) - Rakúsky občan Dalibor S. z Linzu, ktorého teroristi z Islamského štátu (IS) uniesli spoločne s ďalšími cudzincami vrátane občana ČR Pavla H. po útoku na ropné polia v centrálnej časti Líbye v roku 2015, je s veľkou pravdepodobnosťou mŕtvy.

Ako dnes informoval hovorca rakúskeho ministerstva zahraničných vecí Thomas Schnöll, jestvujú indície, na základe ktorých treba rátať s najhorším. V súčasnosti rokuje krízový štáb rezortu a skúmajú sa správy lokálnych médií.

Práve z tých vyplýva, že Rakúšana zavraždili už niekoľko mesiacov po únose z marca 2015 v okolí púštneho mesta Sella v centrálnej časti Líbye, asi 700 km južne od Tripolisu.

Správy o zdramatizovaní situácie v kauze priniesli tlačová agentúra APA i rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Podľa informácií internetového vydania denníka Kronen Zeitung experti vyhodnotili údaje z donedávna strateného laptopu, z ktorých vyplýva, že zadržiavaní zamestnanci rakúsko-maltskej firmy Value-Added Oilfield Services boli zabití krátko po samotnom únose. Tieto informácie však hovorca rakúskeho rezortu diplomacie odmietol potvrdiť.

Rada (šúrá) mudžáhidov z líbyjského mesta Derna zverejnila podľa spravodajského serveru Libya Observer vyhlásenie v arabskom jazyku, ktoré potvrdzuje nález piatich mŕtvych tiel v júni 2015. Tie potom bez identifikácie zosnulých odovzdali zástupcom líbyjského Červeného polmesiaca.

Aj v tejto správe sa spomína istý nájdený laptop - podľa tohto zdroja ide o osobný laptop jedného zo zosnulých, Čecha Pavla H. Po preskúmaní fotografií z laptopu došli znalci k záveru, že mŕtve telá patria nezvestným cudzincom uneseným IS.

V súvislosti s ich štátnou príslušnosťou panujú nezrovnalosti: kým české médiá svojho času informovali o prepustení dvoch Bangladéšanov a občana Ghany na slobodu, práve ich teraz spomínajú rakúske zdroje popri Rakúšanovi a Čechovi medzi možnými obeťami. V ČR sa medzi osobami s naďalej nejasným osudom spomínali občania Filipín. Libya Observer súčasne informoval, že na jednom zo zaistených laptopov džihádistov z IS sa našli videozáznamy vrážd štyroch Filipíncov.