Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

LIVE VIDEO: Hurikán Irma smeruje na Floridu: Veľká evakuácia

Hurikán Irma. Foto: TASR/ AP

Lokálne nariadili evakuáciu aj vo vybraných oblastiach v Južnej Karolíne, ako aj v Alabame a Georgii, kde prechod Irmy predpokladajú v pondelok.

Miami 9. septembra (TASR/Teraz.sk) - Úrady nariadili evakuáciu približne 5,6 milióna ľudí v americkom štáte Florida, ktorý by mal v nedeľu ráno miestneho času zasiahnuť mohutný hurikán Irma. Ide o štvrtinu populácie Floridy, takže je to jedna z najväčších evakuácií v dejinách krajiny, informuje dnes agentúra AP.

Ďalším 540.000 ľudí nariadili evakuáciu z pobrežia štátu Georgia. Úrady otvorili tiež stovky záchytných centier pre ľudí, ktorí neodišli. Až po Atlantu sú hotely preplnené s evakuovanými obyvateľmi.

SLEDUJTE HURIKÁN IRMA LIVE

"Ak chcete odísť a neurobíte tak dnes v noci, budete musieť ujsť pre touto mimoriadne nebezpečnou búrkou na vlastné riziko," uviedol v piatok floridský guvernér Rick Scott. Naliehal na všetkých z oblasti Florida Keys, kam má Irma udrieť najprv, aby sa evakuovali.

Panthers odviezli hráčov z Floridy, ktorú má zasiahnuť hurikán Irma

Predstavitelia klubu NHL Florida Panthers zareagovali na hurikán Irma, ktorý má zasiahnuť značnú časť Floridy. Klub prenajal lietadlo, ktorým v piatok odleteli hokejisti aj s rodinami z ohrozeného polostrova do Bostonu.

Hráči budú môcť v príprave na novú profiligovú sezónu využiť športový komplex v Springfielde, kde sídli farma "panterov". Ponuky už využili napríklad brankár Roberto Luongo, kapitán tímu Derek MacKenzie či útočné opory Vincent Trocheck a Aleksander Barkov. Z Floridy sa okrem hráčov evakuovali aj funkcionári a tréneri tímu. Panthers by mali budúci týždeň otvoriť hlavný predsezónny kemp, v závislosti od rozsahu škôd sa rozhodnú, či ho odštartujú na Floride alebo v Springfielde. Turnaj nádejí v rámci nováčikovského kempu, ktorý sa mal uskutočniť na západnom pobreží Floridy v meste Estero, už klub medzičasom zrušil.

"V Springfielde máme vhodné budovy a zariadenia a môžeme tam začať kemp. Veríme, že v Massachusetts strávime iba pár dní a potom budeme môcť odletieť späť domov. Nikto však nevie dopredu odhadnúť, ako sa situácia vyvinie," povedal pre denník Miami Herald prezident klubu Matthew Caldwell.
.
Irma v noci nadnes nakrátko dosiahla najvyšší piaty stupeň, ale teraz ho sprevádza vietor s rýchlosťou 249 kilometrov za hodinu a smeruje takmer 20-kilometrovou rýchlosťou na severozápad. Juh Floridy by mala dosiahnuť v nedeľu ráno miestneho času. Niektoré komunity zaznamenali výpadky elektrickej energie a sťažilo sa komunikačné spojenie s mestami v odľahlejších oblastiach, uvádza spravodajská stanica BBC. Tisícky turistov unikli z Kuby a letoviská na severnom pobreží ostrova sú v súčasnosti prázdne. Irma nad Kubou už aktuálne mierne zoslabla na späť hurikán štvrtej kategórie. Informovalo o tom americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Irma, ktorá si doteraz vyžiadala najmenej 24 mŕtvych, v uplynulých dňoch zdevastovala viacero karibských ostrovov. Mexickým zálivom sa zasa prehnal hurikán prvej kategórie Katia, ktorý zasiahol sever Mexika. Vietor tam dosahoval rýchlosť 120 km/h. Neskôr zoslabol na tropickú búrku s rýchlosťou vetra iba okolo 70 km/h.



Lokálne nariadili evakuáciu aj vo vybraných oblastiach v Južnej Karolíne, ako aj v Alabame a Georgii, kde prechod Irmy predpokladajú v pondelok.

Agentúra AP informovala, že hurikán v piatok večer (miestneho času) udrel na polostrov Camagüey na severozápade Kuby, pričom ho sprevádzali nápory vetra s rýchlosťou 260 km/h.

Na snímke kolóna áut severne od mesta Key Largo na Floride po tom, ako úrady nariadili povinnú evakuáciu pred hurikánom Irma 6. septembra 2017.
Foto: TASR/ AP


Mexickým zálivom sa zasa prehnal hurikán prvej kategórie - Katia -, ktorý zasiahol sever Mexika. Vietor tam dosahoval rýchlosť 120 km/h. Meteorológovia predkladajú, že v priebehu 24 hodín tento hurikán zoslabne.

V Atlantiku zasa vyčíňa hurikán José, ktorý takmer dosahuje piaty stupeň intenzity, keďže rýchlosť sprievodného vetra sa blíži k 250 km/h.

Ostrovy v Karibiku sa pripravujú na hurikán José, Svätý Martin hlási rabovanie

Karibské ostrovy Svätý Martin a Svätý Bartolomej, ktoré spustošil hurikán Irma, sa pripravujú na hurikán José.

Vietor, ktorý ho sprevádza, by mohol dosahovať rýchlosť okolo 100 km/h. Hrozia však aj vysoké vlny na mori. Na oboch ostrovoch opäť vyhlásili červený stupeň pohotovosti.



Francúzsky denník Le Monde napísal, že medzi ľuďmi na ostrove Svätý Martin, najmä ženami s malými deťmi, vypukla kvôli blížiacemu sa hurikánu José panika: zhromaždili sa okolo areálu letiska, ktoré zdevastoval hurikán Irma, a chcú ostrov za každú cenu opustiť, kým tam začne vyčíňať hurikán José.

Prechod hurikánu Irma si v uplynulých dňoch na oboch ostrovoch vyžiadal niekoľko mŕtvych a zranených i veľké materiálne škody.

Úrady v severnej časti karibského ostrova Svätý Martin, ktorý je zámorským územím Francúzska, vyhlásili zákaz nočného vychádzania s cieľom minimalizovať riziká pre obyvateľov a ich majetok po tom, ako tam v uplynulých dňoch napáchal rozsiahle škody hurikán Irma. Agentúra DPA o tom dnes informovala s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Zákaz nočného vychádzania bude platiť od 19.00 do 7.00 h miestneho času, a to najmenej do stredajšieho rána. Okrem hurikánu Irma, ktorý sa momentálne presúva cez Kubu smerom k Floride, zavedené opatrenie súvisí aj s prípravami na očakávaný zásah hurikánom Jose.

Ostrov Svätý Martin, ktorý je rozdelený na francúzsku a holandskú časť, utrpel v dôsledku hurikánu Irma veľké materiálne škody, pričom sa objavili aj správy o rabovaní. Francúzska vláda vyhlásila Svätý Martin, ako aj susedný ostrov Svätý Bartolomej za územia postihnuté katastrofou a vyslala policajné posily.

Francúzska ministerka pre zámorské územia Annick Girardinová v piatok pre televíziu BFMTV uviedla, že ľudia v obchodoch na ostrove kradnú elektroniku i bielu techniku, ale aj vodu a potraviny.

Podľa francúzskej polície bol pri krádeži prichytený aj predstaviteľ pohraničnej polície, ktorý kradol vybavenie pre lode.

Situáciou na ostrove Svätý Martin je znepokojený aj holandský premiér Mark Rutte. Očitý svedok v rozhovore pre holandský denník Algemeen Dagblad uviedol, že na uliciach ostrova videl ľudí vyzbrojených revolvermi a mačetami. "Situácia je veľmi vážna. Nikto sa o to ale nestará," dodal svedok. Spresnil, že na holandskej strane ostrove bola vo štvrtok dopravná zápcha, ktorú vytvorili ľudia, ktorí rabovali a nákladnými autami odvážali z obchodov tovar všetkého druhu.

Muž sa pozerá na zbytky svojho majetku po vyčíňaní hurikánu Irma v St. John'se v štáte Antigua a Barbuda 6. septembra 2017.
Foto: TASR/AP


Holandské vládne zdroje dnes informovali, že na ostrov vyšlú policajné posily, aby tam obnovili poriadok.

Francúzsko už na ostrov vyslalo 455 príslušníkov bezpečnostných zložiek a ako posily plánujú vyslať ešte ďalších 187 policajtov.

V nedeľu by mal na ostrov Curacao pricestovať holandský kráľ Viliam Alexander, aby sa informoval o záchranných operáciách. V prípade, že to situácia dovolí, chce navštíviť aj ostrov Svätý Martin.

Hurikán Irma spôsobil rozsiahle škody na ostrovoch Anguilla, Barbuda, Portoriko, Svätý Martin, Svätý Bartolomej, Svätý Krištof a Nevis, ako aj na Britských Panenských ostrovoch. Tisícky obyvateľov sú bez elektrickej energie, množstvo budov je zničených a infraštruktúra je narušená. Do oblasti už smeruje humanitárna pomoc.

Irma je už len hurikánom tretej kategórie, mala by však opäť zosilnieť

Hurikán Irma preradili dnes do tretej z piatich kategórií podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice po tom, ako sa ustálená rýchlosť vetra znížila na 205 kilometrov za hodinu. Očakáva sa však, že pred úderom na americkú pevninu opäť zosilnie, uviedla agentúra AP.

Floridský guvernér Rick Scott dnes opäť varoval obyvateľov, ktorí zatiaľ neopustili ohrozené územia, že pôjde o "najkatastrofálnejšiu búrku, akú doteraz tento štát zažil". Tamojší úrad civilnej ochrany medzitým vyzval na presun do bezpečia ďalších 700.000 osôb a celkový počet evakuovaných tak môže dosiahnuť až 6,3 milióna.

Očakáva sa, že Irma zasiahne v nedeľu ráno miestneho času súostrovie Florida Keys a následne zamieri k veľkomestu Tampa.

Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami uviedlo v dnešnom oznámení, že na väčšine územia Floridy bude hurikán sprevádzať "život ohrozujúci" vietor - bez ohľadu na to, aká bude jeho presná trasa. Zároveň sa predpokladá zdvihnutie morskej hladiny, ktoré môže na juhozápade Floridy dosiahnuť štyri a pol metra, ako aj výdatné dažďové zrážky.