Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Zachránili 60 sýrskych migrantov, ktorí strávili na mori šesť dní

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Na prítomnosť plavidla pri pobreží ostrova upozornila cyperské úrady okolo plaviaca sa obchodná loď.

Nikózia 24. januára (TASR) - Najmenej štyroch ľudí hospitalizovali po tom, ako cyperská polícia v stredu zachránila 60 sýrskych migrantov z paluby vratkej drevenej lode približne 55 kilometrov od juhovýchodného cípu ostrova. Na mori boli šesť dní. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Policajné a vojenské vrtuľníky previezli do nemocnice tri deti a jednu dospelú osobu. Na prítomnosť plavidla pri pobreží ostrova upozornila cyperské úrady okolo plaviaca sa obchodná loď.

Tri deti a jeden dospelý sú v bezvedomí. Ďalšie tri dospelé osoby utrpeli zlomeniny dolných končatín. Ošetrili ich na palube hliadkovej lode, ktorá čln s migrantmi zadržala, uviedla polícia.

Plavidlo odtiahli do prístavu, kde ostatným zachráneným migrantom poskytli lekársku starostlivosť.

Loď podľa cyperských úradov vyplávala 18. januára z Libanonu a migrantom zrejme došlo jedlo a voda. Nemenovaný libanonský právnik pre AP uviedol, že loď sa stratila hneď po vyplávaní z krajiny. Podľa neho sú migranti v zlom stave, pretože celé dni nejedli.

Libanonské pobrežie je od Cypru vzdialené približne 168 kilometrov. Hoci celkový počet migrantov prichádzajúcich na Cyprus výrazne klesol, podľa oficiálnych údajov ministerstva vnútra sa v vlani takmer štvornásobne zvýšil počet migrantov prichádzajúcich po mori v porovnaní s rokom 2022. Takmer všetci z nich pochádzali zo Sýrie.