Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Daily Telegraph: Rusko sa pokúsilo ovplyvniť škótske referendum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o "prvé postsovietske zasahovanie do demokratických volieb na Západe," citoval denník z predmetnej správy.

Londýn/Moskva 21. júla (TASR) - Rusko sa údajne pokúsilo ovplyvniť výsledky referenda o nezávislosti v Škótsku, ktoré sa uskutočnilo v roku 2014. Vyplýva to zo správy výboru britského parlamentu týkajúcej sa zasahovania Ruska do politiky a volieb, informoval v utorok britský denník The Daily Telegraph.

Ide o "prvé postsovietske zasahovanie do demokratických volieb na Západe," citoval denník z predmetnej správy.

V referende o škótskej nezávislosti v roku 2014 zahlasovalo viac ako 55 percent voličov, že je proti nezávislosti svojej krajiny a odtrhnutiu sa od Spojeného kráľovstva, pripomína agentúra DPA.

Dlhoočakávaná správa výboru na dohľad nad bezpečnostnými a spravodajskými službami (ISC) bola zverejnená v utorok s oneskorením šiestich mesiacov. Pôvodne bola totiž predložená britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi 17. októbra.

Zverejniť ju pred vlaňajšími decembrovými parlamentnými voľbami však Johnson odmietol, čo vyvolalo špekulácie, že táto zhruba 50-stranová správa nepodá o vládnucich britských konzervatívcoch dobrý obraz.

Podľa správy nedeľníka The Sunday Times z minulého roka sa správa zameriava okrem iného aj na prepojenia viacerých ruských sponzorov Konzervatívnej strany s ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB).

Správa britských tajných služieb sa týka celej škály hrozieb, ktoré Rusko predstavuje pre Spojené kráľovstvo - vrátane zasahovania do volieb, špionáže a cielených vrážd, akou bol napríklad pokus o vraždu bývalého agenta ruskej vojenskej spravodajskej služby Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije, ku ktorému došlo v meste Salisbury v marci 2018, uviedol Dominic Grieve, ktorý vtedy predsedal výboru ISC.


Poslancom sa nepodarilo dokázať ruské zasahovanie do referenda o EÚ


Britským poslancom sa nepodarilo dokázať podozrenia z ruského zasahovania do referenda o brexite z roku 2016. Vyplýva to z dlhoočakávanej správy britského parlamentu, ktorá bola zverejnená v utorok, informovala agentúra AP.

Podľa správy je podozrenia z ruského zasahovania do referenda "ťažké, ak nie nemožné dokázať". V plebiscite z júna 2016 sa 52 percent Britov vyslovilo za odchod Spojeného kráľovstva z EÚ.

Autori správy však zároveň kritizovali britskú vládu za to, že jej príliš dlho trvalo, kým si hrozbu ovplyvňovania referenda Ruskom uvedomila.

Poslanci označili za "udivujúce", že sa britské úrady nesnažili ochrániť britské referendum pred takouto potenciálnou ruskou hrozbou. Že takéto riziko existuje, bolo podľa správy jasné už v roku 2014. Vtedy už podľa nich boli k dispozícii dôkazy o zasahovaní Ruska do referenda o nezávislosti Škótska.

"Vláda nepodnikla kroky na ochranu (hlasovacieho) procesu v Spojenom kráľovstve v roku 2016," píše sa v správe parlamentného výboru pre dohľad nad bezpečnostnými a spravodajskými službami (ISC).

Podľa autorov správy vyvstávajú "vážne otázky", prečo sa ministri britskej vlády potenciálnej ruskej hrozbe dlho nevenovali a tejto téme sa, naopak, "aktívne vyhýbali".

Nebezpečenstvo si podľa správy uvedomili až po útoku hackerov na počítače americkej Demokratickej strany pred prezidentskými voľbami v USA v novembri 2016. Útoky zrejme podnikli skupiny ruských hackerov.

Správa ISC bola predložená britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi už vlani v októbri.

Johnson ju však vtedy odmietol zverejniť s ohľadom na nadchádzajúce voľby do Dolnej snemovne britského parlamentu, ktoré sa konali v decembri.

Britská opozícia vtedy podozrievala premiéra z toho, že správu nechce publikovať, pretože by dokázala úlohu Ruska v tzv. brexitovej kampani za odchod Británie z Európskej únie, ktorej hlavným aktérom bol práve Johnson.

Výbor ISC sa minulý týždeň zišiel v novom zložení a ihneď oznámil, že správu zverejní ešte predtým, ako sa poslanci rozídu tento týždeň na letné parlamentné prázdniny.