Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Dánsko vyčlenilo 300 miliónov eur na delostrelecké zbrane pre Ukrajinu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Systémy Caesar financujú v spolupráci s Francúzskom, pričom náboje kalibru 155 milimetrov, ktoré k nim patria, sú financované spoločne s Estónskom a Českou republikou, spresnila dánska vláda.

Kodaň 12. marca (TASR) - Dánska vláda v utorok oznámila, že severská krajina venuje 2,3 miliardy dánskych korún (308 miliónov eur) na kúpu diel, mínometov a munície pre Ukrajinu, ktorá bojuje proti ruskej invázii. TASR priniesla informácie na základe správy tlačovej agentúry AFP.

Dánska vláda dodala, že z daru sa zaplatia delostrelecké systémy Caesar francúzskej výroby, mínomety a príslušná munícia a budú financované prostredníctvom spoločného fondu zriadeného pre Ukrajinu v hodnote 69,1 miliardy dánskych korún.

"Delostrelecké systémy a mínomety sú Ukrajinou mimoriadne žiadané," uviedol v oznámení dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen. "Tieto zbrane venujeme v spolupráci s našimi spojencami a sú dôležitým signálom, že sme súčasťou širokého frontu a podporujeme Ukrajinu," dodal.

Systémy Caesar financujú v spolupráci s Francúzskom, pričom náboje kalibru 155 milimetrov, ktoré k nim patria, sú financované spoločne s Estónskom a Českou republikou, spresnila dánska vláda. Podrobnosti o toku peňazí a posielaní zbraní na Ukrajinu neuviedla.

Kyjev apeluje, aby mu Západ dodal zbrane. Varoval totiž, že mu munícia v boji proti Rusku dochádza.

Francúzsko v januári oznámilo vznik koalície na zásobovanie Ukrajiny ďalšími delostreleckými zbraňami a zapojilo sa do nej vyše 50 krajín. Paríž už poskytol financie na nákup 12 ďalších diel vyrobených francúzskou firmou Nexter a vyzval spojencov, aby zafinancovali ďalšie.

Dánsko je štvrtým najväčším darcom vojenskej pomoci Ukrajine, uvádza Kielský inštitút pre svetovú ekonomiku so sídlom v Nemecku.

Škandinávska krajina podpísala s Kyjevom koncom februára bezpečnostnú dohodu s platnosťou na desať rokov a predtým podobné dohody podpísali aj Berlín, Londýn a Paríž.