Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Dánsko začalo s výcvikom ukrajinských pilotov na stíhačky F-16

Na archívnej snímke Stíhačky F-16. Foto: TASR/AP

Dánsko dodá Ukrajine 19 stíhačiek F-16, pričom prvých šesť príde okolo Nového roka.

Kodaň 23. augusta (TASR) - Dánsko začalo s výcvikom ôsmich ukrajinských pilotov v ovládaní stíhacích lietadiel typu F-16 v rámci svojho záväzku darovať tieto stroje Ukrajine. Informovali o tom v utorok dánske ozbrojené sily, ktoré cituje tlačová agentúra Reuters.

Dánsko a Holandsko sa v nedeľu zaviazali darovať Ukrajine stíhacie lietadlá F-16, čím splnili dlhodobé želanie Kyjeva, ktorý tvrdí, že to pomôže posilniť protivzdušnú obranu krajiny a pomôže jej v bojoch proti ruským silám.

Osem pilotov dorazilo na dánsku vojenskú leteckú základňu Skrydstrup spolu so 65 členmi personálu, ktorí sa budú školiť v údržbe a servise týchto stíhacích lietadiel, uviedli dánske ozbrojené sily vo vyhlásení.

Na výcviku pilotov ukrajinského letectva na stíhačky F-16 sa bude podieľať aj Grécko, uviedol v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Dánsko dodá Ukrajine 19 stíhačiek F-16, pričom prvých šesť príde okolo Nového roka. Holandsko, ktoré má vo svojej výzbroji 42 lietadiel F-16, sa ešte nerozhodlo, koľko strojov dodá Ukrajine.

Dánsko má v súčasnosti 43 stíhačiek F-16, ale z bezpečnostných dôvodov nezverejní, koľko z nich je aktívnych, uvádza sa vo vyhlásení Kodane.

Súhlas na to, aby Dánsko a Holandsko darovali tieto lietadlá Ukrajine, museli udeliť Spojené štáty, pretože stroje sú americkej výroby.

Veliteľ vzdušných síl USA v Európe James Hecker vyhlásil, že tieto lietadlá zásadne nezmenia vojnu v prospech Ukrajiny. Mať letky stíhačiek F-16 pripravené na boj môže podľa neho trvať "štyri až päť rokov".

Stále nie je jasné ani to, aký druh zbraní budú môcť stíhačky F-16 niesť a ako sa bude robiť údržba týchto lietadiel na Ukrajine. Ukrajinské ozbrojené sily disponujú iba lietadlami zo sovietskych čias. Postup proti ruským pozíciám je bez leteckej podpory veľký hendikep.