Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Dátum päťnásobnej vraždy v Macedónsku bol podľa médií vybraný zámerne

Foto: TASR/AP

Macedónske úrady sa odmietli vyjadriť k možnému motívu zabití, prípad však vyvolal napätie medzi slovanskou väčšinou a albánskou menšinou.

Skopje 23. apríla (TASR) - Macedónska televízia Kanal-5 odvysielala rekonštrukciu popravy piatich macedónskych mužov, ku ktorej došlo 12. apríla pri jazere neďaleko hlavného mesta Skopje.

Existuje predpoklad, že dátum vrážd - pravoslávny Zelený štvrtok - bol vybraný zámerne, informoval belehradský denník Večernje Novosti na svojej webovej stránke.

Piatich macedónskych mužov - štyroch vo veku okolo 20 rokov a piateho vo veku 45 rokov - našli blízko jazera pri hlavnom meste Skopje koncom minulého týždňa. Macedónske úrady sa odmietli vyjadriť k možnému motívu zabití, prípad však vyvolal napätie medzi slovanskou väčšinou a albánskou menšinou.

Podľa polície boli obete zastrelené zblízka viac než jedným páchateľom; niektoré médiá uviedli, že boli aj mučené. Polícia to však oficiálne nepotvrdila.

Z rekonštrukcie zločinu vyplýva, že sa páchatelia k obetiam priblížili a tie nemali šancu uniknúť, citovali Novosti. Štyria mladí rybári sa práve chystali domov, keď ich na mieste zastihli vrahovia. Strelci boli pravdepodobne traja, kým štvrtý sedel v aute a dával pozor, aby sa k miestu nikto nepriblížil. Najviac strelných rán bolo na tele piatej obete, 45-ročného muža, ktorého našli o niekoľko desiatok metrov ďalej. Ten sa pravdepodobne stal neželaným svedkom vrážd, dodali Novosti.

Dvojmiliónové Macedónsko sa v roku 2001 tesne vyhlo občianskej vojne, keď vládne bezpečnostné sily zvádzali boje s albánskymi povstalcami požadujúcimi väčšie práva pre macedónskych Albáncov, ktorí tvoria asi štvrtinu obyvateľov. Boje ukončil zásah západných diplomatov a albánski povstalci vstúpili do politiky. Obe komunity však naďalej žijú oddelene.