Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Demokrati sa dohodli s Trumpom na ochrane ilegálnych prisťahovalcov

Na snímke vpredu senátor Chuck Schumer a v pozadí americký prezident DOnald Trump. Foto: TASR/AP

Dohodu oznámili líder demokratov v Senáte Chuck Schumer a líderka demokratov v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová po stredajšej večeri v Bielom dome.

Washington 14. septembra (TASR/Teraz.sk) - Lídri demokratov v americkej Snemovni reprezentantov a Senáte oznámili, že sa dohodli s prezidentom Donaldom Trumpom na ochrane prisťahovalcov, ktorí sa dostali do Spojených štátov nelegálne ako deti, pred vyhostením.

Dohodu oznámili líder demokratov v Senáte Chuck Schumer a líderka demokratov v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová po stredajšej večeri v Bielom dome. Dohoda podľa nich zákonne ukotví ochranu takmer 800.000 mladých prisťahovalcov pred deportáciou. Dodali, že s Trumpom sa dohodli aj na vypracovaní opatrení na ochranu hraníc, avšak s výnimkou múru na hranici s Mexikom, informovala agentúra AP.

Trump nedávno oznámil, že postupne ukončí program známy pod skratkou DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), ktorý spustil jeho demokratický predchodca v úrade Barack Obama. Kongresu však zároveň dal šesť mesiacov na to, aby vypracoval právne predpisy, ktoré by program nahradili.

Program DACA umožňoval takmer 800.000 mladým prisťahovalcom, pre ktorých sa v Spojených štátoch vžilo označenie rojkovia (dreamers), získať odklad vyhostenia a možnosť legálne v hostiteľskej krajine pracovať. Barack Obama počas pôsobenia v prezidentskej funkcii zastával názor, že tzv. rojkovia by nemali byť vyhostení. Pre svoje názory však nemal dostatočnú podporu Kongresu, a tak sa v roku 2012 rozhodol tento problém vyriešiť prezidentským dekrétom. Trump proti tomuto nariadeniu ostro brojil a tvrdil, že ho spolu s inými Obamovými dekrétmi zruší.