Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Demokrati vyhlásili Obamu za víťaza na Floride

Barack Obama Foto: TASR/AP Photo

Súčasné pomalé sčítavanie hlasov na Floride sa už stalo terčom vtipov nočných televíznych programov.

Miami 9. novembra (TASR) - Demokratická strana na Floride už vyhlásila vo štvrtok víťazstvo amerického prezidenta Baracka Obamu v utorkových voľbách. O tento štát, rozdelený na dva takmer rovnako veľké voličské tábory, zvádzal Obama ťažký boj s republikánskym prezidentským kandidátom Mittom Romneym. Šéf Bieleho domu si však držal tesný, ale stabilný náskok počas celého pomalého sčítavania floridských hlasov.

Zo 67 volebných obvodov na Floride bolo pritom treba ešte sčítať hlasy z troch obvodov.

Ak Obama definitívne na Floride vyhrá, získa ešte väčší počet voliteľov a stane sa víťazom vo všetkých kľúčových amerických štátoch okrem Severnej Karolíny, ktoré mal na svojej strane v roku 2008.

"V mene floridských demokratov blahoželám prezidentovi Barackovi Obamovi k znovuzvoleniu a k získaniu 29 voliteľov Floridy," uviedol vo vyhlásení predseda floridskej Demokratickej strany Rod Smith.

Hovorca Republikánskej strany na Floride Brian Burgess nenápadne uznal porážku, keď napísal v e-maile, že on ani ďalší Romneyho priaznivci "určite nie sme šťastní z tohto výsledku" v Slnečnom štáte.

"Ale sme radi, že sme im na Floride dali zabrať a boj sme tu predlžovali, ako sa len dalo," napísal Burgess.

Tesný výsledok

Voliči na Miami Beach počas volieb amerického prezidenta.
Foto: TASR/AP Photo
Vo štvrtok večer miestneho času mal Obama 49,92 percenta hlasov voličov v štáte a Romney 49,22 percenta.

Dva z troch volebných obvodov, kde sa hlasy ešte stále spočítavali - Broward a Palm Beach - sú však silne demokratické. Tretí volebný obvod Duval má viac registrovaných demokratov než republikáni, ale v prezidentských voľbách sa tradične prikláňajú k republikánskemu kandidátovi.

Obamu aj Romneyho delí na Floride iba 58.055 hlasov, ale je to oveľa viac než vo voľbách v roku 2000, keď republikán George W. Bush vyhral na Floride o 537 hlasov a dobyl Biely dom po spornom opätovnom sčítaní hlasov, ktoré sa dostalo až na najvyšší súd USA.

Súčasné pomalé sčítavanie hlasov na Floride sa už stalo terčom vtipov nočných televíznych programov a oživilo nepekné spomienky na situáciu spred 12 rokov, keď sa Florida stala volebným mŕtvym bodom.

Tentoraz je zrejme Florida už nepodstatná, pretože Obama hladko dosiahol znovuzvolenie aj bez 29 floridských voliteľov.

Žiaden predstaviteľ však nebol vo štvrtok ochotný predpovedať, kedy presne bude vyhlásený konečný výsledok volieb vo štvrtom najľudnatejšom štáte USA so 67 volebnými obvodmi.

Obama ďakoval na videu členom svojho štábu a utieral si slzy

Obama si deň po znovuzvolení utiera slzy, keď ďakuje mladým členom svojho štábu a dobrovoľníkom za tvrdú prácu.
Foto: TASR/AP Photo
Video s Barackom Obamom, vo štvrtok zverejnené organizátormi jeho kampane, zachytáva amerického prezidenta, ako si deň po znovuzvolení utiera slzy, keď ďakuje mladým členom svojho štábu a dobrovoľníkom za tvrdú prácu.

"Som si absolútne istí, že vy všetci dokážete v živote úžasné veci," povedal v stredu 7. novembra Obama členom štábu vo svojom sídle v Chicagu, po víťazstve nad republikánskym súperom Mittom Romneym.

Obama ďalej na videu vyhlásil, že tím jeho kampane je v plnení cieľov a vo výkonnosti "oveľa lepší, než som bol ja" ako mladý organizátor politického života v Chicagu.

Čoraz emotívnejší Obama pokračoval slovami, že jeho snaha získať prezidentský úrad sa stáva "uzatvoreným kruhom".

"To, kam ste to až dotiahli, znamená, že moja práca je dôležitá. Som na to naozaj hrdý. Som na vás všetkých naozaj hrdý," uviedol Obama a utieral si slzy.

Zamestnanci reagovali hlasným potleskom.

Obama bol plný emócií aj na svojom poslednom predvolebnom zhromaždení v pondelok večer 5. novembra v štáte Iowa. Zlomil sa mu hlas a utieral si slzy z očí, keď spomínal ľudí, ktorí mu v kampani pomohli.