Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Demonštrácie v Aténach i Solúne sprevádzali výtržnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Aténach hliadkovalo vo štvrtok okolo 2500 policajtov i helikoptéra. Kvôli demonštráciám tamojšie úrady zatvorili hlavnú stanicu metra a uzavreli aj námestie Syntagma.

Atény 7. decembra (TASR) - Viac ako 4000 prevažne mladých ľudí sa vo štvrtok zišlo v Aténach a prístavnom meste Solún na demonštráciách pri príležitosti 10. výročia násilnej smrti 15-ročného mladíka, ktorý sa stal obeťou policajného zásahu. S odvolaním sa na grécku políciu o tom informovala agentúra AFP.

V Aténach sa konali dva spomienkové pochody. Prvý, na ktorom sa zišlo zhruba 700 ľudí, narušila napoludnie skupina mladíkov v kapucniach hádžucich do príslušníkov poriadkovej polície kamene a iné predmety. Policajti proti nim použili slzotvorný plyn. Podľa agentúry AP polícia pri týchto výtržnostiach zadržala prinajmenšom 28 ľudí.

Násilnosti vypukli aj po neskoršom pochode zhruba 1700 osôb v centre Atén. Demonštranti podpálili auto a do policajtov hádzali zápalné fľaše, kamene i petardy. Polícia odpovedala slzotvorným plynom a použila i vodné delo.

K týmto výtržnostiam došlo v aténskej štvrti Exarcheia, kde 15-ročného Alexandrosa Grigoropulosa pred desiatimi rokmi zastrelili.

V Aténach hliadkovalo vo štvrtok okolo 2500 policajtov i helikoptéra. Kvôli demonštráciám tamojšie úrady zatvorili hlavnú stanicu metra a uzavreli aj námestie Syntagma.

Podobné protesty sa odohrali i prístavnom meste Solún, kde demonštranti na uliciach postavili barikády a hádzali zápalné fľaše do policajtov, ktorí odpovedali použitím slzotvorného plynu i omračujúcich granátov. Potýčky trvali niekoľko hodín a zmiernili sa až po večernom pokojnom proteste.

Neozbrojeného 15-ročného Alexisa Grigoropulosa zastrelil 6. decembra 2008 aténsky policajt. Jeho smrť vyvolala dva týždne trvajúce nepokoje, do ktorých sa zapojili desaťtisíce mladých Grékov. V deň výročia Grigoropulosovej smrti v Aténach dochádza k protestom, ktoré často sprevádzajú násilnosti.

Muža, ktorý pred desiatimi rokmi školáka zastrelil, odsúdili v októbri 2010 na doživotie.