Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa zaujímali o klímu

Členka švajčiarskeho združenia Klimatické seniorky Rosmarie Wydlerová-Waltisová (vpravo) a švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP

Greta Thunbergová sa stala ikonou klimatického aktivizmu v roku 2015, keď denne sedávala na protest pred budovou švédskeho parlamentu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Štokholm 19. apríla (TASR) - Klimatická aktivistka Greta Thunbergová viedla v piatok v hlavnom meste Švédska Štokholme pochod, na ktorom sa zúčastnilo približne 500 ľudí. Protestujúci vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy. TASR informuje na základe agentúry AFP.

Demonštrovali ľudia každého veku a neodradili ich ani nízke teploty. "Medzinárodná solidarita! Máme iba jednu planétu!" pokrikovali. V skandovaných sloganoch spomínali aj švédsku ministerku pre klímu a životné prostredie Rominu Pourmokhtariovú, ktorej vyčítali nečinnosť a prázdne sľuby, dodáva AFP.

Úlohou švédskej rady pre politiku v oblasti klímy je hodnotiť vládnu politiku. Minulý mesiac uviedla, že Švédsko nebude schopné splniť svoj záväzok na zníženie emisií do roku 2030. Krajina v roku 2023 totiž prijala opatrenia, ktoré zapríčiňujú ich krátkodobé navýšenie.

Ministerka Pourmokhtariová uviedla, že sa týchto "ohodnotení veľmi neobáva," pretože niekoľko z uvedených problémov už bolo vyriešených dodatočnými opatreniami, komentuje AFP.

Pochod zorganizovalo hnutie Fridays For Future (Piatky za budúcnosť, FFF).

"Opäť sme sa zišli, aby sme bojovali za klimatickú spravodlivosť," uviedla Thunbergová pre AFP a dodala, že demonštrácie a celosvetové štrajky, ktoré spájajú mladých z celého sveta už prebiehajú päť a pol roka.

Prvý celosvetový klimatický štrajk pre mladých a hnutie FFF prilákali 15. marca 2019 tisíce ľudí. Len o pár mesiacov neskôr, v septembri 2019, už pochodovali za klímu milióny ľudí po celom svete.

Greta Thunbergová sa stala ikonou klimatického aktivizmu v roku 2015, keď denne sedávala na protest pred budovou švédskeho parlamentu. Stále sa aktívne zúčastňuje na pochodoch a protestoch, kde kritizuje politikov za nedostatok snahy zastaviť globálne otepľovanie.