Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Deti z Newtownu sa začali učiť v inej škole

Foto: TASR/AP

Podľa polície sa toto zariadenie v mestečku Monroe stalo "najbezpečnejšou školou" v Spojených štátoch.

Newtown 3. januára (TASR) - Deťom a učiteľom zo školy v americkom Newtowne, ktorá bola dejiskom masakry, sa dnes začalo vyučovanie v novej škole.

Približne 500 detí zo základnej školy Sandy Hook v Newtowne v Connecticute premiestnili do objektu bývalej školy v mestečku Monroe, vzdialenom zhruba 15 kilometrov, uviedla tlačová agentúra DPA.

Podľa polície sa toto zariadenie teraz stalo "najbezpečnejšou školou" v Spojených štátoch. Deti i učitelia sa vrátia k normálnemu rozvrhu hodín, informovala predstaviteľka okresného školstva Janet Robinsonová.

Budovu v Monroe, ktorá je dočasným pôsobiskom, stráži množstvo policajtov. Objekt nanovo vymaľovali a zariadili novým nábytkom, priviezli sem aj osobné veci detí zo školy v Newtowne.

Novou riaditeľkou sa stala predchodkyňa zastrelenej riaditeľky, ktorá sa na tento post vrátila z dôchodku. Deti spolu s rodičmi si nové priestory mohli pozrieť už v stredu, na okolitých domoch i pri vstupe od školy boli plagáty, ktoré ich vítali.

Pri streľbe na základnej škole v Newtowne zabil 20-ročný Adam Lanza 20 detí a šesť dospelých. Predtým zabil doma svoju matku a na konci svojho vyčíňania si vzal život.