Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Kauza Libor by šéfa Deutsche Bank A. Jaina o miesto pripraviť nemala

Policajné auto stojí pred sídlom Deutsche Bank Foto: TASR/AP

Banka, ktorá na prípadné právne výdavky vrátane možnej pokuty za manipuláciu sadzby Libor vyčlenila rezervu vo výške takmer 2 miliardy eur, koncom minulého roka dvoch maklérov suspendovala.


Frankfurt nad Mohanom 24. februára (TASR) - Jeden zo šéfov najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank Anshu Jain by nemal prísť v dôsledku vyšetrovania banky za údajnú manipuláciu medzibankovej úrokovej sadzby Libor o svoju funkciu. Uviedli to dnes pre agentúru Reuters tri dobre informované zdroje.

Najnovšie zistenia nemeckého úradu pre dohľad nad finančným trhom BaFin by nemali viesť k prepusteniu Jaina, uviedli zdroje, ktoré tak potvrdili informáciu v nemeckom týždenníku Welt am Sonntag. "Dôvod na takýto trest by musel byť podstatne závažnejší," povedal jeden zo zdrojov.

Makléri, ktorých vyšetrujú pre pokus o manipuláciu sadzby Libor, pracovali niekoľko úrovní pod Jainom, takže šéf banky nemôže byť zodpovedný za akékoľvek ich nelegálne aktivity, napísal Welt am Sonntag. Navyše, podľa spomínaných troch zdrojov preverovanie zo strany BaFin pravdepodobne ani nepovedie k posunutiu vyšetrovania na prokuratúru. Deutsche Bank, ani BaFin, ktorý začal rozsiahle vyšetrovanie banky za prípadnú manipuláciu úrokovej sadzby Libor minulý rok, sa k informáciám nevyjadrili.

Banka, ktorá na prípadné právne výdavky vrátane možnej pokuty za manipuláciu sadzby Libor vyčlenila rezervu vo výške takmer 2 miliardy eur, koncom minulého roka dvoch maklérov v súvislosti s kauzou Libor suspendovala. Začiatkom februára urobila podobný krok aj voči ďalším piatim obchodníkom, tentoraz v prípade pokusov o manipuláciu medzibankovej úrokovej sadzby v rámci eurozóny Euribor.