Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Diplomati EÚ vyzvali členské krajiny, aby nepredávali zbrane Turecku

Na archvínej snímke, ktorú vyhotovili z tureckej strany hraníc so Sýriou v meste Akcakale, dym stúpa počas pozemnej ofenzívy tureckej armády proti Kurdom a teroristickej organizácii Islamský štát (IS) na severovýchode Sýrie v stredu 9. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Na spoločnom stanovisku sa zhodli ministri zahraničných vecí, ktorí rokujú v Luxemburgu vo formáte Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC).

Brusel/Luxemburg 14. októbra (TASR) - Diplomati členských krajín EÚ v pondelok jednomyseľne odsúdili tureckú ofenzívu v severnej časti Sýrie a vyzvali všetky členské štáty, aby zastavili predaj zbraní do Turecka, ako to už urobili Francúzsko a Nemecko.

Na spoločnom stanovisku sa zhodli ministri zahraničných vecí, ktorí rokujú v Luxemburgu vo formáte Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC).

Na snímke z tureckej strany hranice medzi Tureckom a Sýriou v Ceylanpinare 13. októbra 2019 turecký vojak pozoruje počas ostreľovania sýrskeho mesta Ras al-Ajn tureckými jednotkami. Turecké ozbrojené sily obsadili sýrske pohraničné mesto Ras al-Ajn, ktoré patrí k hlavným cieľom jeho operácie zameranej proti kurdským bojovníkom. Oznámilo to v sobotu turecké ministerstvo obrany, píše agentúra AFP, podľa ktorej to však sýrski Kurdi vzápätí popreli.
Foto: TASR/AP


Ministri v pondelok prerokovali vojenskú ofenzívu Turecka proti kurdským milíciám v severnej Sýrii a diskutovali aj o možnosti uvalenia sankcií na Ankaru. Tureckú vládu vyzvali, aby ukončila ofenzívu v Sýrii, ktorá podľa EÚ môže viesť k novej humanitárnej kríze, novej vlne utečencov a aktivizácii bojovníkov Islamského štátu (IS).

Na programe ministerského stretnutia sú aj snahy Turecka ťažiť zásoby zemného plynu v cyperských výsostných vodách v Stredozemnom mori. Tieto aktivity v júli viedli k tomu, že EÚ pozastavila s Ankarou rokovania o dohode o letectve, zrušila niektoré politické stretnutia na vysokej úrovni a znížila finančné prostriedky pridelené krajine ako kandidátskemu štátu na vstup do EÚ. Únia rovnako obmedzila úvery Turecku poskytované Európskou investičnou bankou (EIB).

Na snímke z tureckej strany hranice medzi Tureckom a Sýriou v Akcakale 10. októbra 2019 dym stúpa po bombardovaní Sýrie tureckými vojskami.
Foto: TASR/AP


Doteraz navrhovali zintenzívnenie sankcií voči Turecku iba Cyprus a Grécko, po najnovšej tureckej ofenzíve na severe Sýrie sa k nim pridalo napríklad aj Švédsko, ktoré požaduje embargo na predaj zbraní do Turecka na úrovni EÚ.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas už koncom minulého týždňa oznámil, že jeho krajina zastaví dodávky zbraní do Turecka, lebo by mohli byť použité na ofenzívu proti Kurdom v Sýrii. Turecko je najväčším odberateľom nemeckých zbraní v rámci NATO.

Tlačová agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že v priebehu posledných rokov sa Turecko stalo čoraz menej závislým od krajín EÚ, pokiaľ ide o potreby v oblasti obrany.

Na snímke z tureckej strany hranice medzi Tureckom a Sýriou v Akcakale 10. októbra 2019 dym stúpa po bombardovaní Sýrie tureckými vojskami.
Foto: TASR/AP


EÚ odsúdila Turecko za ofenzívu v Sýrii a ťažbu plynu v cyperských vodách


Rada EÚ pre zahraničné veci uviedla v pondelok v Luxemburgu, že naliehavo vyzýva Turecko, aby zastavilo svoje jednostranné vojenské akcie v severovýchodnej Sýrii a stiahlo svoje sily. Ministri zahraničných vecí zároveň potvrdili solidaritu s Cyprom, pokiaľ ide o dodržiavanie jeho zvrchovanosti a zvrchovaných práv pri ťažbe zemného plynu v Stredozemnom mori.

Diplomati EÚ v spoločnom stanovisku odsúdili vojenskú akciu Turecka v Sýrii, ktorá "vážne podrýva stabilitu a bezpečnosť celého regiónu", čo vedie k utrpeniu a ďalšiemu vysídľovaniu civilistov a vážnemu obmedzovaniu prístupu k humanitárnej pomoci. Upozornili, že táto ofenzíva výrazne sťažuje vyhliadky politického procesu vedeného OSN na dosiahnutie mieru v Sýrii a oslabuje aj doterajší pokrok, ktorý globálna koalícia dosiahla v porážke Islamského štátu (IS), ktorý je stále hrozbou pre európsku bezpečnosť.

"Európska únia aj naďalej vyjadruje svoj záväzok voči jednote, zvrchovanosti a územnej celistvosti sýrskeho štátu," uvádza sa v dokumente z Luxemburgu.

Diplomati pripomenuli, že Turecko je kľúčovým partnerom EÚ a dôležitým aktérom pri riešení sýrskej krízy a situácie v danom regióne, avšak bezpečnostné obavy Turecka spojené so severovýchodnou Sýriou by sa nemali riešiť vojensky, ale politickými a diplomatickými prostriedkami, v súlade s medzinárodným humanitárnym právom.

Sýrčania utekajú počas pozemnej ofenzívy tureckej armády proti Kurdom a teroristickej organizácii Islamský štát (IS) na severovýchode Sýrie v stredu 9. októbra 2019.
Foto: TASR/AP


V tejto súvislosti a so zreteľom na skutočnosť, že vojenské akcie Turecka s dramatickými dôsledkami stále trvajú, ministri pripomenuli rozhodnutie niektorých členských štátov EÚ o okamžitom zastavení vydávania povolení na vývoz zbraní do Turecka a vyzvali všetky krajiny EÚ, aby konali rovnako. Pokiaľ ide o vývoz zbraní do Turecka, členovia EÚ sa riadia vnútroštátnymi pozíciami, avšak koncom tohto týždňa sa stretne príslušná pracovná skupina Rady EÚ, aby koordinovala a preskúmala ich stanoviská v tejto veci.

EÚ zároveň oznámila, že nebude poskytovať stabilizačnú ani rozvojovú pomoc v oblastiach, v ktorých Ankara ignoruje alebo porušuje práva miestneho obyvateľstva.

V druhom pondelňajšom rozhodnutí diplomati EÚ upozornili na to, že vzhľadom na pokračujúce nezákonné vrty Turecka vo východnej časti Stredozemného mora, v cyperských výsostných vodách, Rada ministrov opätovne potvrdzuje svoju plnú solidaritu s Cyprom, pokiaľ ide o dodržiavanie jeho zvrchovanosti a zvrchovaných práv v súlade s medzinárodným právom. Ministri pripomenuli svoje závery z 15. júla tohto roku, podľa ktorých by sa malo k vymedzeniu výlučných hospodárskych zón a kontinentálneho šelfu pristupovať prostredníctvom dialógu a rokovaní, pri plnom rešpektovaní medzinárodného práva a v súlade so zásadou dobrého susedstva.

Sýrčania utekajú počas pozemnej ofenzívy tureckej armády proti Kurdom a teroristickej organizácii Islamský štát (IS) na severovýchode Sýrie v stredu 9. októbra 2019.
Foto: TASR/AP


Diplomati preto súhlasili so zavedením nového režimu reštriktívnych opatrení zameraných na fyzické a právnické osoby zodpovedné za nezákonnú ťažbu uhľovodíkov vo východnom Stredomorí alebo podieľajúce sa na nej. Rada ministrov v tejto súvislosti vyzvala vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničné veci, ako aj Európsku komisiu, aby urýchlene predložili potrebné sankčné návrhy.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)