Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Do Izraela pricestoval generál amerického velenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Návšteva generála Kurillu z Centrálneho velenia ozbrojených síl USA (CENTCOM) sa uskutočňuje v čase rastúcich obáv z útoku Iránu na ciele v Izraeli.

Washington 12. apríla (TASR) - Na rozhovory s vojenskými predstaviteľmi Izraela pricestoval najvyšší veliteľ USA pre Blízky východ generál Erik Kurilla. Podľa agentúry AFP o tom v noci na piatok informoval americký Pentagón.

Návšteva generála Kurillu z Centrálneho velenia ozbrojených síl USA (CENTCOM) sa uskutočňuje v čase rastúcich obáv z útoku Iránu na ciele v Izraeli.

Kurilla sa v Izraeli stretne s vedením izraelských bezpečnostných zložiek a ozbrojených síl a bude s nimi diskutovať o súčasných bezpečnostných hrozbách v regióne.

Hovorca Pentagónu generálmajor Pat Ryder spresnil, že Kurillova cesta sa koná skôr ako v pôvodne plánovanom termíne, a to "kvôli nedávnemu vývoju" v oblasti.

Narážal tým na útok na budovu iránskeho diplomatického zastúpenia v sýrskom meste Damask z 1. apríla. O život pri ňom prišlo sedem členov elitných Iránskych revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Irán tento útok pripísal Izraelu a prisľúbil mu zaň odvetu: najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu varoval, že Izrael musí byť a bude za tento útok potrestaný.

Po takýchto vyhrážkach z Iránu Izrael varoval pred svojou odvetou za akýkoľvek útok na izraelské ciele.

Medzičasom americký minister zahraničných vecí Antony Blinken požiadal Čínu a svojich rezortných kolegov z ďalších krajín, aby využili svoj vplyv a odradili Irán od útoku na Izrael.

Podľa medializovaných správ zo štvrtka Blinken hovoril aj s izraelským ministrom obrany Joavom Galantom, aby mu - po vyhrážkach Iránu - zopakoval silnú podporu USA pre Izrael.

S Galantom hovoril vo štvrtok aj americký minister obrany Lloyd Austin. Galant šéfovi Pentagónu povedal, že "priamy iránsky útok si bude vyžadovať primeranú reakciu Izraela proti Iránu".