Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Do Poľska pricestovala prvá stála americká jednotka

Od budúceho roka tam bude vykonávať údržbu vojenských lietadiel.

Varšava 9. novembra (TASR) - Spojené štáty budú mať po prvý raz stálu vojenskú prítomnosť v Poľsku po tom, ako dnes na základňu v krajine pricestovala jednotka desiatich príslušníkov amerických vzdušných síl.

Americkí vojaci dorazili na leteckú základňu v meste Lask v strednom Poľsku s dvoma stíhačkami F-16 a transportným lietadlom C-130 Hercules. Od budúceho roka tam budú vykonávať údržbu vojenských lietadiel, ktoré americká armáda vystrieda štyrikrát ročne. Na základni bude dočasne tiež do 200 vojakov a civilných zamestnancov dodávateľských firiem.

Prezident USA Barack Obama oznámil plány umiestniť príslušníkov vojenského letectva na základni Lask počas vlaňajšej návštevy Poľska. Varšava na takýto krok Washingtonu dlho naliehala, vníma ho ako bezpečnostnú záruku v súvislosti s asertívnejším Ruskom.

"Toto je veľmi dôležitý a symbolický moment pre naše vzťahy. Nie sú to len slová, ale veľmi hmatateľný príklad," povedal poľský minister obrany Tomasz Siemoniak na ceremónii na základni, na ktorej sa zúčastnili aj nový veľvyslanec USA v Poľsku Stephen D. Mull a vrchný veliteľ NATO v Európe admirál James Stavridis.

Mull potvrdil, že Obamova vláda je "absolútne rozhodnutá" vytvoriť základňu protiraketovej obrany v Redzikowe na severe Poľska v roku 2018.