Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Do summitu lídrov Južnej a Severnej Kórey zostávajú tri dni

Nácvik priebehu kórejsko-kórejského summitu za účasti oboch strán je naplánovaný na stredu. Foto: TASR/AP

Južná Kórea medzičasom zrealizovala v utorok popoludní miestneho času kompletnú, približne dvojhodinovú skúšku podujatia, ktoré sa bude konať v dedine Pchanmundžom.

Soul/Pchanmundžom 24. apríla (TASR) - Pred blížiacim sa piatkovým summitom juhokórejského prezidenta Mun Če-ina a severokórejského vodcu Kim Čong-una je už takmer všetko naplánované a pripravené. Pred týmto vrcholným podujatím treba doladiť už len posledné detaily, povedal v utorok pre agentúru Jonhap predstaviteľ Modrého domu, sídla juhokórejských prezidentov.

Do historického summitu dvoch Kóreí zostávajú tri dni. Južná Kórea medzičasom zrealizovala v utorok popoludní miestneho času kompletnú, približne dvojhodinovú skúšku podujatia, ktoré sa bude konať v dedine Pchanmundžom, ležiacej v zdieľanej pohraničnej demilitarizovanej zóne.

Nácvik priebehu kórejsko-kórejského summitu za účasti oboch strán je naplánovaný na stredu. Vo štvrtok bude potom nasledovať posledná skúška, ktorá bude zahŕňať nácvik všetkých naplánovaných podujatí vrátane uvítacej večere, ktorú podáva juhokórejský prezident.

Prípravné komisie tohto vrcholného podujatia majú podľa Jonhapu za sebou posledné kolo rokovaní. Juhokórejskú delegáciu viedol minister pre zjednotenie Čo Mjong-kjon a severokórejských vyjednávačov Ri Son-kwon, šéf Výboru pre mierové zjednotenie Kórey.

"Juh a sever uskutočnili tri kolá pracovných rozhovorov na tému protokolu, bezpečnostných opatrení a mediálneho pokrývania summitu v Pchanmundžome 27. apríla," povedal hovorca Modrého domu Kwun Hjuk-gi.

V piatok vstúpi prvýkrát od konca kórejskej vojny z rokov 1950-53 na juhokórejské územie severokórejský vodca. Technicky sú Soul a Pchjongjang stále vo vojne, pretože kórejská vojna sa skončila prímerím, nie mierovou zmluvou.

Citovaný predstaviteľ Modrého domu doplnil, že obe strany ďalej prehodnocujú nutnosť prípadného telefonického rozhovoru medzi obidvoma vodcami ešte pred ich stretnutím. "A zvažujeme, či je takáto symbolická udalosť v tomto momente naozaj nevyhnutná," dodal.