Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Draghi a Si Ťin-pching telefonovali o možnom mimoriadnom summite G20

Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Lídri Talianska a Číny diskutovali predovšetkým o najnovšom vývoji afganskej krízy a možných oblastiach medzinárodnej spolupráce v tejto súvislosti.

Rím 7. septembra (TASR) - Taliansky premiér Mario Draghi a čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok telefonicky hovorili o možnom usporiadaní mimoriadneho summitu krajín G20 o situácii v Afganistane. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na kanceláriu predsedu talianskej vlády.

Draghi a Si "diskutovali predovšetkým o najnovšom vývoji afganskej krízy a možných oblastiach medzinárodnej spolupráce v tejto súvislosti," priblížila kancelária.

Taliansko, ktoré v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v G20, chce zvolať stretnutie o Afganistane čo najskôr s cieľom zapojiť do diskusie aj krajiny mimo skupiny vrátane Číny a Ruska, píše AFP.

Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio priblížil v utorok, že jeho rezort pracuje na "overení podmienok, spôsobu a harmonogramu" konania takéhoto summitu.

Čína, ktorá kritizuje USA za odchod z Afganistanu ako unáhlený a zle naplánovaný, avizovala pripravenosť prehĺbiť "priateľské a kooperatívne" vzťahy s Talibanom po tom, čo ovládol Kábul aj väčšinu krajiny. Taliban zas môže Čínu vnímať ako dôležitý zdroj investícií, analyzuje AFP.

Taliban už avizoval, že jeho vládnutie bude umiernenejšie ako v rokoch 1996 - 2001, keď ho k moci vyniesli dlhodobé ozbrojené konflikty v krajine - najskôr sovietska invázia v roku 1979 a potom občianska vojna.

Režim Talibanu bol a je známy vlastnou interpretáciou islamského práva a ponižujúcim zaobchádzaním so ženami, ktoré sa svojho času nesmeli vzdelávať ani voľne pohybovať na verejnosti. Po nedávnom ovládnutí Afganistanu však Taliban deklaroval, že jeho vláda bude "inkluzívnejšia".