Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Spod ruín domu v Odese už vytiahli telá 3 detí, počet obetí sa zvýšil

Na tejto fotografii, ktorú poskytla ukrajinská pohotovostná služba, záchranári odpratávajú trosky na mieste zničenej budovy s viacerými poschodiami po ruskom útoku na obytnú štvrť v Odese. Foto: TASR/AP

Medzi obeťami sú podľa úradov aj dve deti vo veku tri roky a štyri mesiace.

Kyjev/Londýn 3. marca (TASR) - Počet obetí sobotňajšieho dronového útouk na juhoukrajinské mesto Odesa sa zvýšil na desať: vedľa tela deviatej osoby - ženy - bolo v nedeľu nájdené telo dieťaťa.

Informoval o tom veliteľ polície v Odese Oleh Kiper. Dodal, že ide o osemmesačné dieťa, ktorá sa žena - zrejme jeho matka - snažila chrániť vlastným telom. "Našli ich v pevnom objatí," uviedla záchranná služba podľa agentúry AFP.

Telo deviatej obete záchranári objavili v nedeľu ráno pod troskami deväťposchodového domu, ktorý sa po zásahu ruského dronu čiastočne zrútil.

Medzi obeťami, ktorých telá sa doteraz podarilo dostať spod ruín domu, sú ešte ďalšie dve malé deti.

Do pátrania po asi desiatich nezvestných sa v sobotu večer zapojilo takmer 100 záchranárov. Kiper uviedol, že pátracia a záchranná operácia pokračuje aj v nedeľu.

Pripomenul, že v Odese a Odeskej oblasti je nedeľa vyhlásená za deň smútku za obete sobotňajšieho dronového útoku.

Medzičasom britská stanica BBC informovala, že ruská armáda v nedeľu ráno z dočasne obsadeného ľavého brehu rieky Dneper niekoľkokrát zasiahla jednu zo štvrtí mesta Cherson. Zaznamenala pri tom najmenej päť priamych zásahov do bytových budov. Informácie o ranených nie sú nateraz k dispozícii, uviedli miestne úrady.

Podľa Doneckej oblastnej prokuratúry ruská armáda v noci na nedeľu ostreľovala aj mesto Myrnohrad, pričom naň vypálila štyri rakety - predpokladá sa, že zo systémov S-300. Pod paľbou sa ocitlo husto obývané sídlisko.

Ako uviedla miestna prokuratúra, zranené boli tri osoby. Medzi poškodenými objektmi je najmenej 12 bytových domov a 13 rodinných domov, vzdelávacie inštitúcie, obchod a autobus.

Ruská armáda v nedeľu ostreľovala i mesto Pokrovsk v Doneckej oblasti. Zásah dostali aj bytové domy. Zranenia utrpeli dve osoby.

Ruské ministerstvo obrany zatiaľ údery v Doneckej oblasti nekomentovalo, dodala stanica BBC.