Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

E. Macron: EÚ by sa mala poučiť zo zlyhania svojich predstaviteľov

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident to uviedol po prerušení mimoriadneho summitu EÚ o obsadení vrcholných postov.

Brusel 1. júla (TASR) - Európska únia by sa mala poučiť zo "zlyhania" svojich vedúcich predstaviteľov, ktorí sa opäť nedokázali dohodnúť na tom, kto získa najvyššie funkcie v štruktúrach EÚ. Uviedol to v pondelok v Bruseli francúzsky prezident Emmanuel Macron po prerušení mimoriadneho summitu EÚ o obsadení vrcholných postov.

Hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska Preben Aamann spresnil, že summit bol prerušený do utorka 11.00 h. Väčšina delegácií odletela do svojich domovských krajín, do Bruselu sa lídri vrátia už v utorok ráno.

"Celonočný summit 28 lídrov EÚ poskytol obraz Európy, ktorý nie je seriózny, pretože rokovania viedli iba k patovej situácii," uviedol Macron pred novinármi. Podľa jeho slov by toto zlyhanie malo viesť k "hlbokým zmenám" v spôsobe fungovanie inštitúcií EÚ.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila nádej, že lídrom Únie sa predsa len podarí dosiahnuť kompromis v otázke obsadenia vrcholných postov EÚ. Po 18-hodinových rokovaniach uviedla, že "dúfa, že s dobrou vôľou bude možný kompromis".

Poznamenala, že aj keď by bolo technicky možné prehlasovať veľké krajiny, nebolo by to rozumné. "Politika je pokúšanie sa uskutočniť to, čo je možné, a niekedy si to vyžaduje čas," dodala nemecká kancelárka.

Spravodajca TASR Jaromír Novak