Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Egypt má novú ústavu, schválilo ju Ústavodarné zhromaždenie

Foto: TASR/AP

Návrh ústavy podľa Mursího oponentov obmedzuje práva žien, okliešťuje právomoci súdov a dáva priveľký vplyv náboženským entitám na legislatívny proces.

Káhira 30. novembra (TASR) - Ústavodarné zhromaždenie, kde majú väčšinu islamisti, bez prítomnosti svojich liberálne a kresťansky orientovaných členov schválilo dnes nadránom na 16-hodinovom zasadnutí kontroverzný návrh novej ústavy Egypta. Oznámila to agentúra DPA.

Členovia výboru sa stretli už vo štvrtok popoludní a o návrhu hlasovali v zrýchlenom konaní. Ruky museli zdvihnúť jednotlivo pri každom z 234 článkov. Návrh teraz okamžite dostane prezident Muhammad Mursí a o niekoľko týždňov o ňom rozhodnú občania v referende.

Termín hlasovania, pôvodne plánovaného na polovicu decembra, islamisti na poslednú chvíľu posunuli, aby odstavili opozíciu. Tá v uplynulých dňoch masívne protestovala proti dekrétu, ktorým si Mursí výrazne rozšíril svoje právomoci. Prezident si ich mieni ponechať až do prijatia novej ústavy.

Na hlasovaní o návrhu sa nezúčastnilo 26 zo 100 členov zhromaždenia. Vzhľadom na to, že prítomných musí byť najmenej 75 členov a každý článok je prijatý, ak zaň hlasuje najmenej 67 členov, do zhromaždenia povolali 14 "náhradných" členov. Traja z nich však svoju účasť odmietli.

Návrh ústavy podľa Mursího oponentov obmedzuje práva žien, okliešťuje právomoci súdov a dáva priveľký vplyv náboženským entitám na legislatívny proces. Ďalej zakazuje všetkým bývalým členom niekdajšej vládnucej strany politickú činnosť po dobu desiatich rokov.

Na dnešok je na káhirskom námestí Tahrír plánovaná ďalšia demonštrácia proti "novému faraónovi Mursímu". V sobotu chcú mobilizovať svojich stúpencov islamisti a mnohí Egypťania sa obávajú, že dôjde k stretom medzi priaznivcami oboch táborov.

Islamisti však budú mať pravdepodobne s organizáciou referenda problémy, pretože v Egypte majú hlasovanie na starosti tradične sudcovia. Väčšina sudcov návrh ústavy odmieta, čo vytvára priestor pre manipulácie.