Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

EK predložila nové správy o pokroku Albánska a Severného Macedónska

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Exekutíva EÚ zároveň zdôraznila, že obe západobalkánske krajiny dosiahli ďalšie skutočné a udržateľné výsledky.

Brusel 2. marca (TASR) - Európska komisia (EK) predložila v pondelok aktuálne správy o tom ako Albánsko a Severné Macedónsko pokročili v reformách týkajúcich sa oblasti právneho štátu.

Exekutíva EÚ zároveň zdôraznila, že obe západobalkánske krajiny dosiahli ďalšie skutočné a udržateľné výsledky, čo znamená, že vlaňajšie aprílové odporúčanie začať prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom aj naďalej platí.

Eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi pripomenul, že aktuálne informácie o Albánsku a Severnom Macedónsku vznikli aj v nadväznosti na prijatie revidovanej metodiky prístupového procesu z februára tohto roku. Podľa jeho slov zo správ EK vyplýva, že obe krajiny zintenzívnili svoju prácu a v kľúčových oblastiach, na ktoré ich upozornili hlavy vlád a štátov na summite EÚ v júni 2018 a dosiahli ďalšie udržateľné výsledky.

"Komisia si pevne stojí za svojím odporúčaním začať prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom a dúfam, že členské štáty v nadchádzajúcich týždňoch tiež prijmú kladné rozhodnutie," odkázal Várhelyi.

Západný Balkán je jednou z priorít eurokomisie, ktorá chce v roku 2020 uplatniť voči tomuto regiónu "trojlíniový" prístup. Komisia v návrhu z 5. februára ukázala, že nová metodika prístupových rokovaní má obsahovať viac dôvery, dynamiky, predvídateľnosti a pevnejšie politické zázemie. Súbežne s tým EK aj s odkazom na vykonávané reformy presadzuje svoje odporúčane čo najskôr začať prístupové rokovania so Skopje a Tiranou a do tretice pokračujú prípravy na summit EÚ – západný Balkán, ktorý sa bude konať v Záhrebe (6. a 7. mája), na ktorom EK predstaví svoj plán ekonomického rozvoja a investícií pre tento región.

Aktuálna správa o Albánsku sa venuje pokroku pri uskutočňovaní reformy súdnictva a v procese preverovania sudcov a prokurátorov v rámci boja proti korupcii a organizovanému zločinu. Správa EK ocenila aj snahy Tirany v rámci reformy volebného systému a ochotu riešiť otázku neodôvodnených žiadostí o azyl.

V prípade Severného Macedónska sa správa EK venuje opatreniam, ktorými sa posilňuje nezávislosť súdnictva, poukazuje na lepšie výsledky v oblasti boja proti korupcii a organizovanému a dokladá aj pokrok v reforme spravodajských služieb a verejnej správy.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)