Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

EK: Rakúsko porušuje v Brennerskom priesmyku pravidlá voľného pohybu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministri EÚ v utorok definitívne schválili aj rozsiahlu revíziu zameranú na sprísnenie migračných a azylových zákonov bloku, ktorá sa pripravovala roky, dopĺňa tlačová agentúra DPA.

Rím 14. mája (TASR) - Rakúsko porušuje pravidlá EÚ o voľnom pohybe obmedzeniami na svojej hranici v Brennerskom priesmyku po tom, ako sa Taliansko sťažovalo na jednostranné blokovanie nákladných vozidiel Viedňou, uviedla v utorok Európska komisia. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry ANSA.

Komisia vo svojom stanovisku uviedla, že "určité opatrenia platné v Rakúsku obmedzujú prepravu tovaru na diaľniciach A12 a A13, a tým aj voľný pohyb tovaru" chránený Európskou úniou.

"Aj keď berieme na vedomie niektoré vysvetlenia Rakúska v súvislosti s environmentálnymi aspektmi, rakúske opatrenia nie sú dostatočne koherentné a nemožno ich v celom rozsahu odôvodniť," vyhlásil exekutívny orgán Bruselu.

Talianske ministerstvo dopravy a infraštruktúry privítalo toto stanovisko s "veľkým uspokojením" a uviedlo, že Rím sa teraz obráti na Súdny dvor Európskej únie (CJEU) s cieľom "obnoviť priaznivý právny rámec pre podniky a chrániť zásadu slobody v rámci Európskej únie".

"Je to ďalší splnený sľub," povedal taliansky vicepremiér a minister dopravy Matteo Salvini.

Ministri EÚ v utorok definitívne schválili aj rozsiahlu revíziu zameranú na sprísnenie migračných a azylových zákonov bloku, ktorá sa pripravovala roky, dopĺňa tlačová agentúra DPA.

Predstavitelia EÚ sa snažili dokončiť migračné reformy pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Táto otázka vyvoláva politické rozpory, najmä od prílevu migrantov v roku 2015, ktorý odhalil slabiny systému.

Revízia pozostáva z desiatich právnych predpisov, ktoré podporila drvivá väčšina členských štátov EÚ. Maďarsko a Poľsko však hlasovali proti celému balíku, a krajiny ako Rakúsko a Slovinsko boli proti jednotlivým častiam.