Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Emomali Rachmon bude prezidentom Tadžikistanu ďalších sedem rokov

Emomali Rachmanov Foto: TASR/AP

Rachmon je na čele najchudobnejšej bývalej sovietskej republiky od roku 1992.

Dušanbe 7. novembra (TASR) - Tadžický prezident Emomali Rachmon sa stal víťazom stredajších prezidentských volieb a so ziskom 83,1 percenta hlasov si zabezpečil ďalšie sedemročné funkčné obdobie. Informovala o tom dnes tadžická ústredná volebná komisia, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters.

Rachmon je na čele najchudobnejšej bývalej sovietskej republiky od roku 1992. Vo voľbách boli jeho vyzývateľmi piati menej známi a zväčša jemu lojálni kandidáti, keďže jeho jediného vážnejšieho súpera z radov opozície diskvalifikovali.

Vo voľbách pred siedmimi rokmi získal Rachmon 79,3 percenta hlasov.

Volebná účasť dosiahla 86,6 percenta, uviedla volebná komisia.

Rachmonovi kritici upozorňujú, že 61-ročný politik sa počas ďalšieho funkčného obdobia bude musieť zaoberať rastúcim sociálnym napätím, keďže asi polovica obyvateľstva Tadžikistanu žije v chudobe. Viac ako milión Tadžikov vycestovalo za prácou do zahraničia, odkiaľ finančne podporujú svoje rodiny.

OBSE: Tadžickí voliči nemali v prezidentských voľbách na výber

Prezidentské voľby v Tadžikistane mali pokojný priebeh, ale chýbal v nich skutočný pluralizmus a výber kandidátov. Oznámili to dnes pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých citovala agentúra Reuters.

"Zatiaľ čo priebeh (týchto volieb) bol pokojný a nenásilný, chýbal v nich ozajstný výber," uviedla vedúca pozorovateľskej misie OBSE v Tadžikistane Gordana Čomičová.

Dlhoročný tadžický prezident Emomali Rachmon, ktorý bol oficiálne vyhlásený za víťaza, nemal vo voľbách skutočného protikandidáta. Jediný vážnejší súper z radov opozície bol totiž vopred vylúčený z účasti na hlasovaní.

Členovia delegácie OBSE tiež zdôraznili, že štátne médiá pred voľbami rozsiahle informovali o aktivitách prezidenta Rachmona, čím mu poskytli významnú výhodu pred ostatnými kandidátmi. V rámci medzinárodnej pozorovateľskej misie pôsobili aj zástupcovia Európskeho parlamentu.

Podľa oficiálnych údajov získal úradujúci prezident viac ako 83 percent hlasov, čím si zabezpečil mandát na ďalšie sedemročné funkčné obdobie.