Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

EP: Návrat Talibanu je zlou správou pre afganské ženy a dievčatá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rýchle politické zmeny v Afganistane spôsobené vojenskými úspechmi Talibanu a prevzatím moci po obsadení Kábulu sledujú aj v Európskom parlamente.

Brusel 16. augusta (TASR) - Prebratie moci hnutím Taliban v Afganistane pre afganské ženy a dievčatá znamená systémový a brutálny útlak vo všetkých aspektoch ich života. Uviedla to v pondelok predsedníčka výboru Európskeho parlamentu (EP) pre práva žien a rodovú rovnosť Evelyn Regnerová.

Rýchle politické zmeny v Afganistane spôsobené vojenskými úspechmi Talibanu a prevzatím moci po obsadení Kábulu sledujú aj v Európskom parlamente. Podľa šéfky výboru pre práva žien a rodovú rovnosť je návrat radikálneho moslimského hnutia k moci zlou správou pre miestne ženy.

"Tým, že Taliban prevzal kontrolu nad Kábulom, začala sa nová vláda teroru pre ľudí žijúcich v Afganistane. Pre afganské ženy a dievčatá to znamená systémový a brutálny útlak vo všetkých aspektoch ich života. V oblastiach kontrolovaných Talibanom boli ženské univerzity zatvorené, dievčatám je odopieraný prístup k vzdelaniu a ženy sú predávané ako sexuálne otrokyne," upozornila rakúska europoslankyňa.

Podľa jej slov EÚ nesmie zatvárať oči pred humanitárnou krízou, ktorá sa v konkrétnej rovine dotkne žien a dievčat v Afganistane.

"Všetky členské štáty EÚ musia spolupracovať na zabezpečení bezpečného odchodu z krajiny pre kohokoľvek, kto sa ocitne v nebezpečenstve. Všetky ďalšie rokovania musia zaručiť bezpečnosť a spokojnosť afganských žien a dievčat," uviedla Regnerová v správe pre médiá.