Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

EP podporuje revíziu smernice o komunálnych odpadových vodách

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Správu podporilo 420 poslancov, 62 členov bolo proti a 84 sa hlasovania zdržalo.

Brusel/Štrasburg 5. októbra (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok prijal pozíciu k novým pravidlám zberu, čistenia a vypúšťania komunálnych odpadových vôd s cieľom lepšie chrániť životné prostredie a ľudské zdravie. Informuje o tom spravodajca TASR.

Správu podporilo 420 poslancov, 62 členov bolo proti a 84 sa hlasovania zdržalo. Podľa nej by sa mali využívať vo väčšej miere vyčistené odpadové vody z čistiarní komunálnych odpadových vôd napríklad v priemyselných procesoch či pri chladení. Poslanci zároveň chcú, aby členské krajiny EÚ vypracovali a realizovali "plány šetrenia vodou a opätovného využívania vody".

Správa obsahuje aj prísnejšie požiadavky na monitorovanie prítomnosti mnohých chemických znečisťujúcich látok v odpadových vodách vrátane tzv. večných chemikálií PFAS (perfluóralkylovaných a polyfluóralkylovaných látok), mikroplastov, patogénov (ako sú vírusy a baktérie) a antimikrobiálnej rezistencie.

Poslanci súhlasia s tým, že výrobcovia liekov a kozmetiky musia prispievať k pokrytiu nákladov na dodatočné čistenie mikroznečisťujúcich látok v komunálnych odpadových vodách prostredníctvom systému rozšírenej zodpovednosti výrobcu.

"Je to veľký krok smerom k čistejšej vode v Európe! V súvislosti so zmenou klímy čelíme veľkým výzvam v oblasti vody a musíme zabezpečiť, aby sme správne hospodárili s našimi vodnými zdrojmi. Pri eutrofizácii, mikroznečistení a suchách sa počíta každá kvapka vody," opísal situáciu fínsky europoslanec a spravodajca EP pre túto oblasť Nils Torvalds.

Europarlament je pripravený začať rokovania s Radou EÚ o konečnej forme zákona o komunálnych odpadových vodách hneď po tom, ako aj členské štáty prijmú svoju pozíciu.

Európska komisia v októbri 2022 predložila návrh na revíziu smernice o čistení komunálnych odpadových vôd, ktorú zosúladila s politickými cieľmi EÚ v oblasti klimatických opatrení, obehového hospodárstva a znižovania znečistenia.