Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Európski poslanci chcú zabrániť cenzúre internetu

Európsky parlament Foto: TASR/AP

Europoslanci vo svojom uznesení upozornili, že séria povstaní známych ako arabská jar odhalila potenciál internetu v oblasti uplatňovania slobody názoru a prejavu.

Štrasburg/Brusel 18. apríla (TASR) - Európska únia by mala prijať pravidlá umožňujúce monitorovanie cenzúry internetu autokratickými režimami. Uvádza sa to v uznesení k správe o ľudských právach za rok 2011, ktoré dnes schválil Európsky parlament (EP).

Podľa poslancov EP by tieto nové pravidlá mali posilniť zodpovednosť európskych spoločností vyvážajúcich výrobky, ktoré môžu byť využité na blokovanie prístupu k webovým stránkam a monitorovanie mobilnej komunikácie.

"Sme svedkami pretekov medzi tými, ktorí využívajú nové médiá za účelom oslobodenia a tými, ktorí sa ich snažia využiť na represiu. Nebojím sa vyhlásiť, že aj Vodafone sa musí poučiť z minulých chýb, akými bolo poslúchanie príkazov Mubarakovho režimu," uviedol spravodajca uznesenia, britský socialistický poslanec Richard Howitt.

Reagoval tým na rozhodnutie spoločnosti Vodafone vyhovieť žiadosti egyptských orgánov a prerušiť poskytovanie telekomunikačných služieb niekoľko týždňov pred revolúciou v Egypte.

Uznesenie EP vyzýva Európsku komisiu, aby najneskôr v priebehu roka 2013 predložila návrhy na zlepšenie monitorovania vývozu výrobkov a služieb, ktoré môžu byť využité na blokovanie prístupu k webovým stránkam a monitorovanie mobilnej komunikácie.

Europoslanci vo svojom uznesení upozornili, že séria povstaní známych ako arabská jar odhalila potenciál internetu a sociálnych sietí v oblasti uplatňovania slobody názoru a prejavu. Toto uznesenie tiež požaduje výraznejšiu podporu v oblasti presadzovania slobody médií a ochrany nezávislých novinárov a blogerov.