Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Zdravotnícky pracovníci sa preškoľujú na zručnosti na JIS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na jar tohto roka európske nemocnice zistili, že neboli pripravené čeliť návalu takého veľkého rozsahu pacientov odkázaných na urgentnú intenzívnu starostlivosť.

Brusel 20. októbra (TASR) – Európska spoločnosť pre intenzívnu medicínu (ESICM) upozornila na prípravný celoeurópsky kurz financovaný EÚ. Jeho cieľom je vyškoliť zdravotníckych pracovníkov na zručnosti v oblasti intenzívnej starostlivosti, aby počas pandémie nového koronavírusu mohli pôsobiť aj na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Kurz prípravy zručností pre COVID-19 (C19_SPACE) bol spustený minulý týždeň vo štvrtok.

ESICM v správe pre médiá pripomenula, že na jar tohto roka európske nemocnice zistili, že neboli pripravené čeliť návalu takého veľkého rozsahu pacientov odkázaných na urgentnú intenzívnu starostlivosť.

„Hlavným ponaučením, ktoré si musíme z posledných mesiacov odniesť, je to, že nemôžeme byť dvakrát nepripravení," uviedol predseda ESICM Maurizio Cecconi, ktorý je vedúcim oddelenia anestézie a intenzívnej starostlivosti vo výskumnej nemocnici Humanitas v Miláne.

Ako sa v správe ďalej uvádza, začiatok pandémie bol v znamení správ o preplnení mnohých JIS-iek v nemocniciach. Pozornosť sa sústredila na nedostatok lôžok, ventilátorov a liekov, spoločnosť ako keby zabudla na skutočnosť, že najdôležitejšími aktérmi tejto krízy sú zdravotnícki pracovníci v prvej línii.

ESICM však upozorňuje, že JIS-ky a ventilátory nemôžu zachraňovať životy, ak na ich obsluhu neexistujú kvalifikovaní ľudia. Aj preto je cieľom kurzu C19_SPACE vyškoliť každého, kto nepracuje pravidelne na jednotkách intenzívnej starostlivosti, aby nadobudol príslušné zručnosti a bol pripravený pomáhať pri ďalšej pandemickej vlne.

Kurzy C19_SPACE sú k dispozícii pre všetky nemocnice v 27 členských štátoch EÚ a v Spojenom kráľovstve, vo všetkých 24 úradných jazykoch EÚ a do konca tohto roka budú úplne zadarmo.