Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Etiópia vymenovala svojho veľvyslanca v Eritrei: Prvého za 20 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o najnovší znak obnovovania vzťahov medzi susednými štátmi regiónu Afrického rohu po krvavej pohraničnej vojne.

Addis Abeba 19. júla (TASR) - Etiópia vymenovala vo štvrtok svojho prvého veľvyslanca v Eritrei za uplynulé dve desaťročia. Ide o najnovší znak obnovovania vzťahov medzi susednými štátmi regiónu Afrického rohu po krvavej pohraničnej vojne. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na etiópsku tlačovú agentúru Fana.

Etiópskym veľvyslancom v eritrejskej Asmare sa podľa nej stal bývalý ambasádor Etiópie v Írsku Redwan Hussein.

K podpísaniu historickej dohody o obnovení vzťahov medzi oboma krajinami došlo 9. júla. Na základe tejto dohody oba africké štáty súhlasili s otvorením veľvyslanectiev, rozvojom prístavov a obnovením letov v rámci konkrétnych krokov na ukončenie dvoch desaťročí trvajúcej vzájomnej nevraživosti. Prezidenti oboch krajín už absolvovali návštevy u svojich susedov a eritrejský prezident Isaias Afwerki tento týždeň opäť otvoril veľvyslanectvo svojej krajiny v etiópskej metropole Addis Abeba.

Vojna na sporných hraniciach medzi Etiópiou a Eritreou vypukla v roku 1998. Oteplenie vzťahov nastalo po tom, čo nový etiópsky premiér Abiy Ahmed vyhlásil, že jeho krajina bude plne akceptovať mierovú dohodu o ukončení pohraničnej vojny, ktorá si vyžiadala desaťtisíce obetí a rozdelila mnohé rodiny.