Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ a Nemecko odmietli výzvu USA, jadrovú dohodu s Iránom nezrušia

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom Európy podľa nemeckého ministra Maasa zostáva Irán bez jadrových zbraní.

Mníchov 16. februára (TASR) - Nemecko a Európska únia v piatok odmietli výzvu amerického viceprezidenta Mikea Pencea, aby európski spojenci USA odstúpili od jadrovej dohody s Iránom a izolovali Teherán, informovala agentúra AFP.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas obhajoval dohodu z roku 2015, na základe ktorej mal Irán výrazne zredukovať svoj jadrový program výmenou za zmiernenie medzinárodných sankcií.

"Spolu s Britmi, Francúzmi a celou EÚ sme našli spôsob, ako Irán udržať pri plnení záväzkov vyplývajúcich z dohody," povedal Maas.

Cieľom Európy podľa Maasa zostáva Irán bez jadrových zbraní, "práve preto, lebo jasne vidíme, ako Irán destabilizuje región". Bez tejto dohody región nebude bezpečnejší a ocitol by sa o krok bližšie k otvorenej konfrontácii, dodal.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová uviedla, že EÚ je naďalej odhodlaná dohodu plniť, pretože je to podľa jej slov nevyhnutné pre bezpečnosť Európy.

Výzvu na odstúpenie od dohody adresoval Pence európskym spojencom Spojených štátov vo štvrtok na medzinárodnej konferencii o Blízkom východe, ktorú vo Varšave zorganizovali USA a Poľsko. Zároveň označil Irán za "najväčšiu hrozbu pre mier a bezpečnosť ne Blízkom východe" a obvinil režim v Teheráne, že v rámci svojich regionálnych ambícií pripravuje "nový holokaust".

Pence kritizoval aj novú iniciatívu Francúzska, Nemecka a Británie v podobe osobitného finančného mechanizmu, ktorý má umožniť európskym firmám podnikajúcim v Iráne vyhnúť sa americkým sankciám. USA opätovne zaviedli prísne sankčné opatrenia voči islamskej republike po tom, ako prezident Donald Trump vlani odstúpil od jadrovej dohody, uzavretej svetovými veľmocami s Iránom v roku 2015.