Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič Foto: TASR/Michal Svítok

Memorandum o porozumení podpísali výkonný podpredseda EK pre Európsku zelenú dohodu Maroš Šefčovič a nórsky minister obchodu a priemyslu Jan Christian Vestre.

Brusel 22. marca (TASR) - Európska únia a Nórsko podpísali vo štvrtok večer v Bruseli memorandum o porozumení, ktoré umožní uzavrieť strategické partnerstvo na rozvoj udržateľných surovín a hodnotových reťazcov batérií. O správe Európskej komisie (EK) informuje spravodajca TASR.

Memorandum o porozumení podpísali výkonný podpredseda EK pre Európsku zelenú dohodu Maroš Šefčovič a nórsky minister obchodu a priemyslu Jan Christian Vestre.

Podľa EK ide o ďalší hmatateľný výsledok zelenej aliancie medzi EÚ a Nórskom uzavretej v apríli 2023.

Šefčovič v správe pre médiá uviedol, že spolupráca medzi EÚ a Nórskom sa dostáva na vyššiu úroveň, lebo podpis memoranda má strategickú hodnotu.

"Vytvorí širokú škálu podnikateľských a výskumných príležitostí na oboch stranách, čím sa posilní naša priemyselná základňa aj naše politické väzby," spresnil slovenský eurokomisár.

Nové partnerstvo ponúka komplexný rámec pre dlhodobú spoluprácu medzi oboma stranami zameranú na budúcnosť v oblasti dvoch hodnotových reťazcov strategického významu. Vďaka geografickej blízkosti užšia integrácia pomôže znížiť riziká narušenia obchodu, zvýši celkovú konkurencieschopnosť a vytvorí kvalitné pracovné miesta.

EÚ a Nórsko sa dohodli na piatich oblastiach spolupráce. Týkajú sa integrácie hodnotových reťazcov surovín a batérií uľahčovaním spoločných investícií prostredníctvom spoločných podnikov a konzorcií, spolupráca v oblasti výskumu a inovácií, uplatňovania prísnych environmentálnych, sociálnych a správnych noriem a postupov či mobilizácie finančných a investičných nástrojov na podporu investičných projektov najmä prostredníctvom programu InvestEU, Európskej aliancie pre suroviny a Európskej aliancie pre batérie.

Obe strany majú záujem aj na rozvoji potrebných zručností pre vysokokvalitné pracovné miesta v odvetviach surovín a batérií.

Po podpísaní memoranda o porozumení EÚ a Nórsko budú spolupracovať s ďalšími zainteresovanými stranami na vykonávaní plánu partnerstva.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)