Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ: Emisie oxidu uhličitého stúpli v minulom roku o 1,8 percenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Oxid uhličitý je podľa vedcov do značnej miery zodpovedný za klimatickú zmenu a globálne otepľovanie, pripomína agentúra DPA.

Luxemburg 4. mája (TASR) - Emisie oxidu uhličitého v Európskej únii stúpli v roku 2017 o 1,8 percenta v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Informoval o tom v piatok štatistický úrad EÚ.

Emisie sa zvýšili vo väčšine z 28 krajín Únie, konštatoval Eurostat s tým, že najvyšší nárast zaznamenali na Malte (12,8 percenta), v Estónsku (11,3) a v Bulharsku (8,3).

Vo veľkých členských štátoch - obzvlášť vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku - došlo taktiež k nárastu emisií. V Nemecku zaznamenali mierne zníženie o 0,2 percenta.

Oxid uhličitý je podľa vedcov do značnej miery zodpovedný za klimatickú zmenu a globálne otepľovanie, pripomína agentúra DPA. EÚ pristúpila k medzinárodným záväzkom na základe parížskeho klimatického dohovoru o znížení emisií CO2.

Parížska dohoda z roku 2015 je dohodou v rámci Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC), ktorý má obmedziť emisie skleníkových plynov po roku 2020 a nadviazať tak na Kjótsky protokol. Jej hlavným cieľom je udržanie nárastu priemernej globálnej teploty pod hranicou dva stupne Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie.