Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Belgicko vyčlení na humanitárnu pomoc pre Sýriu 26 miliónov eur

Účastníci počas konferencie o Sýrii v Bruseli 24. apríla 2018. Európska únia a Organizácia Spojených národov predsedajú dvojdňovej konferencii "Podpora budúcnosti Sýrie a regiónu", ktorá sa začala v utorok v Bruseli. Snahou v poradí už druhej bruselskej konferencie o Sýrii je zabezpečiť potrebnú humanitárnu pomoc a priviesť všetky strany konfliktu k obnoveniu mierových rokovaní v Ženeve. Foto: TASR/AP

Vyčlenené prostriedky sa použijú na zlepšenie situácie vojnových utečencov v regióne.

Brusel 24. apríla (TASR) - Belgicko uvoľní zo svojho rozpočtu 26 miliónov eur na humanitárnu pomoc určenú občanom Sýrie, ktorí trpia následkami vojnového konfliktu v tejto krajine. V rámci prebiehajúcej bruselskej konferencie "Podpora budúcnosti Sýrie a regiónu" to v utorok oznámil belgický minister pre rozvojovú spoluprácu Alexander De Croo.

Federálne ministerstvo zahraničných vecí v oficiálnej správe pre médiá zdôraznilo, že nový záväzok zvyšuje celkové humanitárne príspevky Belgicka venované za posledné tri roky pre Sýriu a okolité krajiny na viac ako 100 miliónov eur.

"Prejavujeme solidaritu so sýrskym ľudom už po obdobie ôsmich rokov tejto krvavej vojny. Belgicko ešte nikdy nevyčlenilo také vysoké sumy na humanitárne účely, pri žiadnej inej kríze. Ide o najhoršiu humanitárnu drámu našej doby," povedal De Croo na úvod bruselskej konferencie.

Podľa jeho slov sa vyčlenené prostriedky použijú na zlepšenie situácie vojnových utečencov v regióne. Vyše 13 miliónov Sýrčanov potrebuje humanitárnu pomoc vo vnútri svojej krajiny a ďalších takmer päť miliónov občanov Sýrie je odkázaných na pomoc v niektorom zo susedných štátov - v Turecku (3,5 milióna utečencov), Libanone (jeden milión), Jordánsku (655.000), Iraku (248.000) a Egypte (120.000).

V konkrétnej rovine sú humanitárne zdroje z Belgicka vyčlenené v prospech Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA), Svetového potravinového programu (WFP), Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) a Detského fond OSN (UNICEF).

Bruselská konferencia, ktorej spoločnými organizátormi sú EÚ a OSN, má okrem humanitárnej zložky za cieľ podporiť mierový proces vedený osobitným vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom, ktorý by sa mal odzrkadliť mierovými rokovaniami v Ženeve.

"Medzinárodné spoločenstvo chce dať jasný signál, že len politické riešenie môže ukončiť sýrsky konflikt. Bombami sa nedosiahne mier, len politický dialóg môže ukončiť túto hroznú vojnu. Naozaj udržateľnú situáciu získame len za rokovacím stolom," odkázal De Croo.

spravodajca TASR Jaromír Novak