Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ navrhla Británii predĺženie prechodného obdobia po brexite

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britský denník Financial Times však napísal, že hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier navrhol Británii predĺženie prechodného obdobia o rok.

Berlín 17. októbra (TASR) - Európska únia navrhla Británii dlhšie prechodné obdobie po brexite, než bol pôvodne dohodnutý termín do konca decembra 2020. Podľa tohto návrhu by teda mohlo Spojené kráľovstvo zostať dlhšie na jednotnom trhu a v colnej únii EÚ. V utorok o tom informoval nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a následne tlačová agentúra Reuters.

"Komisia chce urobiť voči Británii gesto dobrej vôle a tak prišla s možnosťou predĺžiť prechodné obdobie. Komisia neuviedla nový termín," dodal denník FAZ. Prechodné obdobie je zatiaľ stanovené na 21 mesiacov od 29. marca 2019, keď Británia vystúpi z EÚ.

Britský denník Financial Times však napísal, že hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier navrhol Británii predĺženie prechodného obdobia o rok. Za to žiada od britskej premiérky Theresy Mayovej "dvojstupňový záložný plán", ktorý umožní vyhnúť sa vytýčeniu hranice medzi Severnom Írskom a Írskou republikou, ako uviedli diplomati EÚ. Severné Írsko je totiž súčasťou Spojeného kráľovstva, teda odchádza z EÚ, zatiaľ čo Írska republika zostáva členom Európskej únie.

Barnier v predvečer stredajšieho summitu v Bruseli venovaného brexitu povedal ministrom z 27 členských krajín EÚ, že Brusel je pripravený predložiť nové, čerstvé návrhy tak, aby sa dohoda so Spojeným kráľovstvom o brexite dosiahla do budúceho mesiaca.

Predĺženie prechodného obdobia by poskytlo viac času na dohodnutie nového obchodného vzťahu medzi Britániou a EÚ a nemuseli by sa zavádzať špeciálne opatrenia pre Severné Írsko.

Barnier ministrom v Luxemburgu v utorok na neoficiálnej schôdzke načrtol svoju víziu "dvojstupňového záložného plánu", akejsi poistky, ktorá by bola zahrnutá aj do dohody o brexite - zabezpečovala by, že medzi Severným Írskom a Írskou republikou bude vždy zachovaná otvorená hranica.