Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

EÚ nebude hovoriť o bezvízovom styku s Tureckom bez úpravy zákonov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecko sa usiluje o nápravu diplomatických vzťahov s Úniou a tvrdí, že začiatkom mesiaca splnilo požadované kritéria pre bezvízové cestovanie do štátov eurobloku.

Sofia 16. februára (TASR) - Európska únia nezmení cestovné varovanie pre občanov členských krajín ohľadne Turecka a nebude s ním rokovať o bezvízovom cestovaní, pokiaľ Ankara nezmierni svoje protiteroristické zákony, ktoré sú podľa Bruselu neprimeranými. S odvolaním sa na vyjadrenie ministrov zahraničných vecí štátov EÚ v bulharskej Sofii o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

Turecko sa usiluje o nápravu diplomatických vzťahov s Úniou a tvrdí, že začiatkom mesiaca splnilo požadované kritéria pre bezvízové cestovanie do štátov eurobloku.

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders však uviedol, že Ankara musí najprv zmierniť svoje zákony o terorizme, čo však Turecko už dávno odmieta. Turecko tvrdí, že je to potrebné vzhľadom na závažnosť bezpečnostných hrozieb, ktorým čelí na vlastnom území a v regióne.

"Pokiaľ bude možné zosúladiť legislatívu s hodnotami Európskej únie, bude možné dosiahnuť určitý pokrok," povedal Reynders na stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v bulharskej Sofii, ktorého sa zúčastnil aj turecký minister pre európske záležitosti Ömer Čelik.

"Takáto je nadväznosť - skutočná zmena v tureckých zákonoch o terorizme a následne možnosť zmeny situácie ohľadne víz,"
zdôraznil Reynders.

Tureckom predložené dokumenty aktuálne podľa eurokomisára pre rokovania o rozšírení Johannesa Hahna posudzujú pracovníci Európskej komisie. "Máme určité signály, ale pokiaľ ide o právny štát, situácia stále nie je uspokojujúca," konštatoval Hahn.

Čelik po príchode do Sofie s novinármi nehovoril. So šéfmi diplomacie bude tiež rokovať o aktuálnej ofenzíve Turecka v sýrskom Afríne.

Liberalizácia vízového režimu bola kľúčovou súčasťou dohody medzi EÚ a Tureckom z roku 2016, ktorej zámerom bolo zastavenie toku migrantov do Európy. Turecko malo splniť všetkých 72 stanovených kritérií, ktoré okrem iného zahŕňali pozmenenie tamojších protiteroristických zákonov.