Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

EÚ odsúdila piatkové útoky v Izraeli, vyzvala na zdržanlivosť

Izraelskí policajti a záchranári zasahujú pri aute, ktoré vrazilo do skupiny ľudí a prevrátilo sa neďaleko nábrežia v Tel Avive v piatok večer 7. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Najnovšie útoky sa odohrali v čase zvýšeného napätia po izraelských úderoch na palestínskych militantov v pásme Gazy a Libanone.

Brusel 8. apríla (TASR) - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v sobotu odsúdil útoky v Izraeli, ako aj raketovú paľbu z územia Libanonu a vyzval všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"EÚ plne odsudzuje takéto násilné činy. Toto musí prestať," uviedol Borrell. Zároveň odsúdil vypálenie rakiet z pásma Gazy a Libanonu.

"Vyzývame všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť, vyhli sa ďalšej eskalácii a zachovali pokoj počas prebiehajúcich náboženských sviatkov," povedal Borrell. Dodal, že Izrael má právo brániť sa, no zároveň musí byť každá odpoveď podľa neho primeraná.

Pri útoku v okupovanom Predjordánsku prišli v piatok o život dve sestry vo veku 16 a 20 rokov, ktoré mali britsko-izraelskú štátnu príslušnosť. Ich matka utrpela vážne zranenia. Večer v Tel Avive 30-ročný muž autom vrazil do skupiny ľudí. O život prišiel jeden Talian a sedem ďalších osôb bolo zranených. Polícia útočníka zastrelila.

Najnovšie útoky sa odohrali v čase zvýšeného napätia po izraelských úderoch na palestínskych militantov v pásme Gazy a Libanone.

Vo štvrtok bolo z južného Libanonu na oblasť Západnej a Hornej Galiley na severe Izraela vypálených celkovo 34 rakiet a Izrael následne útočil na ciele v Libanone.

K týmto útokom dochádza v čase, keď židia slávia sviatok pesach a moslimovia posvätný mesiac ramadán.