Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

EÚ podporuje Britániu po útoku v Salisbury, v rámci vinníka je opatrná

Na archívnej snímke príslušníci vojenských síl pracujú na dodávke v anglickom meste Winterslow 12. marca 2018 v súvislosti s vyšetrovaním prípadu otravy bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry, ktorých našli otrávených v anglickom meste Salisbury. Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v meste Salisbury. Foto: TASR/AP

Európska únia berie mimoriadne vážne stanovisko vlády Spojeného kráľovstva, že je veľmi pravdepodobné, že za tento útok je zodpovedná Ruská federácia, uvádza sa v dokumente Rady ministrov.

Brusel 19. marca (TASR) - Európska únia dôrazne odsudzuje útok, ku ktorému došlo 4. marca proti Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére Juliji v Salisbury v Spojenom kráľovstve, a poskytuje bezvýhradnú podporu britskej strane. Uvádza sa to v spoločnom stanovisku ministrov zahraničných vecí EÚ.

Rada EÚ pre zahraničné veci v pondelok v Bruseli upozornila, že "nezákonný" útok zo Salisbury okrem bývalého agenta a jeho dcéry vážne poškodil aj zdravotný stav zasahujúceho britského policajta a ohrozil život mnohých občanov.

"Európska únia berie mimoriadne vážne stanovisko vlády Spojeného kráľovstva, že je veľmi pravdepodobné, že za tento útok je zodpovedná Ruská federácia," uvádza sa v dokumente Rady ministrov.

Znamená to, že európski diplomati sa nestotožnili stopercentne s podozreniami britskej vlády o Rusku ako o páchateľovi stojacom za útokom nervovoparalytickou látkou novičok.

V spoločnom stanovisku však Rada ministrov zdôraznila, že je šokovaná z útočného použitia vojenskej nervovoparalytickej látky vyvinutej Ruskom, k čomu došlo po prvýkrát na európskej pôde za viac ako 70 rokov.

"Používanie chemických zbraní je neprijateľné za žiadnych okolností. Predstavuje pre nás všetkých bezpečnostnú hrozbu. Každé použitie takejto látky je zjavným porušením Dohovoru o chemických zbraniach, porušením medzinárodného práva a podkopáva medzinárodný poriadok založený na pravidlách," uvádza sa vo vyhlásení ministrov.

Európski diplomati v tejto súvislosti privítali záväzok Spojeného kráľovstva úzko spolupracovať s Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW) pri vyšetrovania útoku zo Salisbury.

EÚ zároveň ich prostredníctvom vyzvala Rusko, aby bezodkladne odpovedalo na otázky, ktoré v súvislosti s týmto útokom vznieslo Spojené kráľovstvo a medzinárodné spoločenstvo, a aby poskytlo OPCW úplné zverejnenie svojho programu novičok.

Ministri zdôraznili, že Únia podporuje úsilie Londýna postaviť pred súd osoby zodpovedné za tento trestný čin a že bude aj naďalej pozorne sledovať vývoj tejto situácie.

Spravodajca TASR Jaromír Novak