Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

EÚ podporuje riešenie v podobe dvoch štátov, Izraela a Palestíny

José Manuel Barroso Foto: TASR/AP

V rozhovoroch o politickej situácii na Blízkom východe predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso pripomenul podporu EÚ pre demokratické zmeny a politicko-ekonomické reformy v tomto regióne.

Brusel 9. júla (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso sa dnes v Jeruzaleme stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Obaja štátnici zhodnotili dočasný vývoj izraelsko-palestínskych vzťahov, pričom Barroso ocenil dobrú úroveň bilaterálnej spolupráce medzi EÚ a Izraelom tak na politickej ako aj na ekonomickej úrovni. EÚ je stále najväčším obchodným partnerom Izraela, keď okolo 30 percent všetkých obchodných obratov má židovský štát s krajinami EÚ.

Barroso a Netanjahu dnes podpísali memorandum o spolupráci v oblasti energetiky a vodných zdrojov, pričom vyzdvihli úspešnosť spoločného úsilia vo vede a výskume.

V súvislosti s blízkovýchodným mierovým procesom predseda EK vyzval na urýchlené pokračovanie rokovaní s cieľom dosiahnuť výraznejší pokrok pri nastoľovaní mieru. Barroso v tomto kontexte zdôraznil záväzky EÚ pre už dohodnutý model riešenia v podobe dvoch štátov, ktorý by podľa neho mal definitívne ukončiť dlhoročný konflikt medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

V rozhovoroch o politickej situácii na Blízkom východe Barroso pripomenul podporu EÚ pre demokratické zmeny a politicko-ekonomické reformy v tomto regióne. Spresnil, že EÚ v prípade Sýrie bezvýhradne podporuje mierový plán Kofiho Annana, ktorý požaduje okamžité zastavenie násilností. V prípade Iránu je EÚ zapojená do diplomatického procesu, ktorý má objasniť jadrový program tohto štátu.