Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

EÚ predĺžila sankcie voči nástupcovi konžského prezidenta Kabilu

Joseph Kabila, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Po dvoch rokoch odkladov sa občania KDR 23. decembra dostavia k volebným urnám v rámci prezidentských, parlamentných a komunálnych volieb.

Brusel 10. decembra (TAS) - Rada EÚ pre zahraničné veci v pondelok rozhodla o predĺžení sankcií voči dezignovanému nástupcovi prezidenta Konžskej demokratickej republiky (KDR) Josefa Kabilu a ďalším 13 osobám za porušovanie ľudských práv. Ministri zahraničných vecí EÚ prijali príslušné rozhodnutie na zasadnutí v Bruseli len dva týždne pred voľbami v tejto africkej krajine, informovala agentúra AFP.

Po dvoch rokoch odkladov sa občania KDR 23. decembra dostavia k volebným urnám v rámci prezidentských, parlamentných a komunálnych volieb. Novým prezidentom by sa mal podľa očakávaní stať Emmanuel Ramazani Shadary, ktorý má Kabilovu plnú podporu.

Josef Kabila vládne tejto africkej krajine, bohatej na nerastné suroviny, nepretržite od roku 2001. Jeho funkčné obdobie skončilo už takmer pred dvoma rokmi, pri moci však zostal vďaka zmene ústavy.

Sankcie EÚ majú podobu zákazu vycestovania do členských krajín Únie a zmrazenie majetku. Sankcie voči Shadarymu boli predĺžené preto, že ako minister vnútra niesol zodpovednosť za zákroky voči opozičným aktivistom. Ministri EÚ mu tiež pripisujú vinu za porušovanie ľudských práv a marenie volebného procesu.

Samotný Shadary v októbri vyzval EÚ, aby zrušila sankcie, ktoré sú podľa neho "ponižujúce a neprimerané".

Rada ministrov pri tejto príležitosti upozornila na dôležitosť uskutočnenia "dôveryhodných a inkluzívnych" volieb v KDR.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)