Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

EÚ pripravuje nové znenie rezolúcie OSN o prebehlíkoch z KĽDR

Na snímke malý drevený čln s prebehlíkmi je ťahaný do prístavu v Yangyangu v Južnej Kórei 24. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Skupiny na ochranu ľudských práv nedávno upozornili, že Čína začiatkom októbra poslala naspäť do KĽDR 600 prebehlíkov.

Soul 24. októbra (TASR) - Európska únia pripravuje aktualizáciu rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN) o ľudských právach v Severnej Kórei, konkrétne práv prebehlíkov, uviedla v utorok delegácia EÚ v Južnej Kórei. Tento krok prichádza v čase, keď ľudskoprávne organizácie a aj juhokórejské úrady upozorňujú, že Čína utečencov z KĽDR vracia naspäť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Jonhap.

Rezolúcia je podľa delegácie "komplexná a zahŕňa všetky aspekty situácie v oblasti ľudských práv v Severnej Kórei vrátane dôležitej zásady zákazu vyhostenia alebo repatriácie".

Skupiny na ochranu ľudských práv nedávno upozornili, že Čína začiatkom októbra poslala naspäť do KĽDR 600 prebehlíkov, ktorých zadržala v provinciách Ťi-lin a Liao-ning. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie to následne potvrdilo, no neuviedlo presný počet.

EÚ predloží návrh rezolúcie Tretiemu výboru Valného zhromaždenia (VZ) OSN, ktorý sa zaoberá ľudskými právami a sociálnymi vecami. Následne o ňom budú rokovať s ostatnými členmi OSN.

VZ OSN od roku 2005 každoročne prijíma rezolúciu, v ktorej odsudzuje porušovanie ľudských práv v KĽDR. Južná Kórea sa minulý rok po štyroch rokoch opäť podieľala na jej predložení. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol sa aktívne venuje otázkam ľudských práv v Severnej Kórei.