Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ vyčlení 35,4 milióna eur pre cyperských Turkov

Valdis Dombrovskis Foto: TASR/AP/Yves Logghe

Finančná pomoc zahŕňa aj štipendijný program, ktorý umožní mladým tureckým Cyperčanom získať akademické a odborné skúsenosti v členských štátoch EÚ.

Brusel 16. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) prijala v pondelok akčný program pre komunitu cyperských Turkov na rok 2019. V rámci programu má byť vyčlenených 35,4 milióna eur na nové projekty zamerané na uľahčenie znovuzjednotenia etnicky rozdeleného ostrova.

Cieľom programu je povzbudiť hospodársky rozvoj komunity cyperských Turkov s osobitným dôrazom na hospodársku integráciu ostrova, na zlepšenie kontaktov medzi oboma komunitami a EÚ a na prípravu zavádzania legislatívy EÚ.

"Som presvedčený, že to prispeje k úsiliu o urovnanie (cyperského konfliktu), ktoré je konečným cieľom našej pomoci," uviedol v správe pre médiá podpredseda EK zodpovedný za euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis.

Medzi priority programu patrí nepretržitá podpora prípravy a financovania kľúčových projektov infraštruktúry a ochrany životného prostredia. Plánujú sa aj opatrenia na zlepšenie noriem v oblasti zdravia a bezpečnosti potravín, a tiež štandardov výučby a vzdelávania.

Finančná pomoc zahŕňa aj štipendijný program, ktorý umožní mladým tureckým Cyperčanom získať akademické a odborné skúsenosti v členských štátoch EÚ.

V rokoch 2006 až 2019 sa na projekty v rámci programu pomoci tureckej komunite na Cypre pridelilo 555 miliónov eur.